Photoshop: Generative Fill – The Future is here

Photoshop: Generative Fill – The Future is here

It’s a gift….and a curse

— Adrian Monk, detektiv

Adobe je u kratkom periodu izbacio meni 3 odlične stvari i sve tri upogonjene tom strašnom umjetnom inteligencijom iliti artificial inteligence ili od milja AI. Prva stvar koja me se dojmila bio je Denoise, nedavno sam pisao o Remove toolu i sad je internet okrenuo naglavačke Generative fill koji je još u beti, ali ljudi ga masovno koriste i oduševljenje ne prestaje.

Obično se ne bavim nikakvim betama i ne želim trošiti vrijeme i resurse na nekakva testiranja, ali Adobe je dobio toliki hype oko ove nove opcije da sam jednostavno pokleknuo i dodao i beta verziju Photoshopa kako bih vidio to čudo.

Dodate ju vrlo jednostavno preko Creative Cloud Desktopa, samo kliknete na Beta apps i odaberete photoshop ispod covera na kojem piše The Future is here.

Beta se neće klati s vašim postojećim Photoshopom jer se pokreće neovisno tako da tu nema brige.

U prošlom Photoshop postu sam pisao o verziji 24.5.0 i dotaknuo se Contextual Task Bara koji je sad dobio ono o čemu se priča – Generative Fill.

Moćan AI alat koji koristi Adobeov Firefly i “uništava fotografiju”, “daje otkaz dizajnerima”, “mijenja sve što smo do sad znali” i ne znam koju još nebulozu mogu iskoristiti da vam opišem Generative Fill. Ukratko on u vašu selekciju ubacuje vaše najluđe ili sasvim obične ideje.

Kako bi na vaš portret dodali slavljenički šeširić više nećete trebati crni pojas treći dan u Photoshopu i tražiti neku fotku, po mogućnosti png koju ćete onda zalijepiti na svoju glavurdu pa to sve pokušat udimenzionirat, podesiti tonove, rubove i ostalo. Sad ćete napraviti grubu selekciju oko glave gdje bi inače stajao taj šeširić i u novi tekstualni okvir upisati party hat. I hop..u novom layeru će se pojaviti šeširić koji dolazi u tri opcije pa čak možete i birati. I to je to.5 sekundi posla. Doslovno.

Naravno da sam prvo to sve iskoristio za zajebanciju, dodavanje gluposti po postojećim fotkama, ali uz malo preciznije selekcije i uz par pokušaja i promašaja mogu se dobiti odlični rezultati.

/ /

Možete promijeniti robu, frizuru, bradu, možete proširiti fotku, dodati neke suvisle stvari na fotke, ma sve.

/ /

Ako vam je fotka malo na knap ili imate krivi omjer stranica, samo s crop toolom proširite kako želite, selektirajte novi prazan prostor i pustite Photoshopu na maštu klikanjem na Generate ili pak upišite detaljno što bi željeli da vam se pojavi.

/ /

Portret vam je malo preuzak, htjeli bi cijeli facu? Ma proširi canvas i generiraj ostatak.

/ /

A kad Firefly dođe na nivo Midjourneya onda će fakat biti bolesno. Firefly je za sada dosta loš s ljudima i općenito treba još puno dorade al ne sumnjam da će ta dorada doći jako brzo.

/ /

Naravno da ćete dobiti i dosta škarta ili odstupanja od onog kaj ste zamislili, ali uz par pokušaja dobit ćete nešto iskoristivo.

Nekad vam npr. dodane stvari ne ispadnu baš kao da pripadaju toj slici po bojama kontrastu i sl., nekada bi htjeli da stvari u daljini budu u izmaglici kao ostatak slike ili da nešto što iskače iz vode ne izgleda samo zalijepljeno nego kao da mu je pola tijela stvarno u vodi, a pola vani…

Za ovaj zadnji problem sam jučer našao rješenje. Svi uglavnom govore i pokazuju kako se selektira s Lasso Toolom ili Marquee Toolom selektira, ali selekcija se naravno može raditi i preko Quick Mask Toola koristeći brush, a brush naravno ima Opacity mogućnost. To znači da ako želite na npr. vodu dodati neku stvar koja je pod vodom onda brushate sa opacityem od ne znam…50% i voila!

Čiča na internetima brije da se to mora odraditi sa maskiranjem, pa brushanjem, ali tako da se boja brusha mijenja odnosno ton crne određuje intensity i kaže da to onda nije Opacity, ali meni je moje dalo iste rezultate, a brže i jednostavnije.

/ /

A možete i kombinirati. Sa 100% spustite na neki manji dio koji je npr. pod vodom pa ćete dobiti i taj prelaz. Stvari neće biti prozirnije nego samo “udaljenije” ili manje istaknute. Čudo.

/ /

Golotinje, oružja, eksplozije i sl. su no-no pa ćete za najbenignije stvari iz tih kategorija dobiti neku “Violated user guidelines” poruku.

S tim malim promptom otvaraju se neograničene mogućnosti i htjeli priznati ili ne ovo ja game changer na puno polja. Ne vjerujem da će biti leševa po podu, ali da će se trebati prilagoditi – hoće.

Za kraj samo napomena da niti jedna ilustracija u ovom postu nije prava fotografija, sve je izgenerirano u Midjourneyu i dorađeno sa alatom u photoshopu koji je tema ovog posta.

Buč Kesidi / Ivica Drusany / www.drusany.com
Previous post
Buč Kesidi
Elemental - 25 godina / Ivica Drusany / www.drusany.com
Next post
Elemental
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Photoshop: Generative Fill – The Future is here