Adobe Denoise

Adobe Denoise

Moram priznati da se u obradi fotografija nikad nisam pretjerano bavio uklanjanjem šuma. Na početku je to sve bilo loše, poslije se moglo al mi je izgledalo preplastično, kasnije kad je postalo dobro je iziskivalo previše vremena, onda su se pojavili razni posebni programi za uklanjanje šuma što mi je poseban tlaka bila, a paralelno su se razvijali sve bolji senzori pa se na full frameu moglo silovati relativno visoki ISO s podnošljivim šumom, pa sam ja taj dio obrade preskakao.

No nedavno je Adobe u Camera Raw 15.3 i Lightroom 6.3 ugurao novu Denoise opciju koja ubija pa sam se malo okušao u tom sportu. Više nemam izlike, pod rukom mi je i stvar se na automatici može odraditi jednim klikom i odrađuje odličan posao.

Išao sam se poigrati sa starijim fotkama na kojima sam koristio viši ISO pa ih u obradi dodatno eksponirao do granice kad bi inače zatvorio fotku i odustao od nje i kliknuo čarobni Denoise gumb. I fotke odjednom postaju iskoristive.

Nisam bio ljubitelj previsokog ISO-a (višeg od 6400) jer mi je to sve izgledalo ni vrit ni mimo…OK dobio si nešto iz dosta zeznutih mračnih uvjeta, ali si izgubio kontrast, oči su gubile bjeloočnice i sve je postalo razmazano i čudno, a rubovi objekata su se širili i razmuljali pa mi to nije baš bio defaultni način snimanja.

Novi Denoise spašava baš ovo gore navedeno i uz odmjerenu postavku količine denoisa fotke mogu biti itekako iskoristive. Unatoč toj opciji vjerojatno još uvijek neću ISO dizati u nebesa nego jednostavno jače povlačit Exposure slider u + pa onda korigirati šum nego da mi fotka po defaultu bude “uništena”.

U ACR-u ćete ga naći pod tabom Detail i tamo odabrati Denoise gumb ili pak ostati na starom manualnom načinu skidanja šuma kroz slidere.

/

Otvorit će vam se Enhance prozor u kojem podesite količinu peglanja, a tu vam pomaže preview odabranog detalja i to je to.

/

E sad dolazimo do problema, a to je čekanje. Naravno da se čeka ovisno o jačini stroja, ali koliko sam s čuo od kolega to stvarno varira i to ne za sekundu dvije nego desecima sekundi pa i minutama.

Doma mi na basic Mac Mini M1 s 8 GB RAM-a jedna fotka od 21MP traje od 45-60 s. Neki kolege pričaju 12 sekundi po fotki neki o par minuta. Na poslu mi HP Z8 s Xeonima, 32GB RAM-a, Quatro P2200 doslovno umre…7 minuta sam ga pustio da vrti i ništa. Moram ručno pobit sve da ososobim komp da može dalje radit tako da ima raznih iskustava.

Za kraj malo usporednih fotki prije i poslije dešumiranja…

Laibach / Ivica Drusany
Previous post
Laibach
Repetitor / Ivica Drusany
Next post
Repetitor
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Adobe Denoise