Photoshop: 24.5.0 – Remove tool i prijatelji

Photoshop: 24.5.0 – Remove tool i prijatelji

AI igra se nastavlja. Danas je iz Bete Photoshop ušao u verziju 24.5.0 i obećao neke nove stvari i to:

/

Contextual Task Bar

Za početak aktivirajte ovu opciju ako se nije pojavila sama i to preko Window-Contextual Task Bar i ispod fotke će vam se pojaviti mali okvir koji koliko sam skužio za sada ima 2 varijante. Prva se pojavi po defaultu, a druga kad napravite nekakvu selekciju. Za sada ništa posebno, ali prava namjena ovog task bara dolazi nešto kasnije.

/
/

Remove tool

Najzanimljivije pojačanje je definitivno Remove tool koji se najavljivao kao čudo neviđeno. Da li je stvarno tako?

Za početak gdje se uopće nalazi? Meni se pojavio u donjem desnom uglu toolbara, gdje su one tri točkice na koje stisnete desni gumb kako bi dobili sve alate koji vam nisu pod grupama u toolbaru. Meni je logično da mi se ovaj alat nalazi u grupi s Patch, Content aware move tool, Healing brush tool i Spot Healing brush tool pa sam ga preko edit opcije tamo i stavio.

Njegovo korištenje je maksimalno pojednostavljeno, farbaš preko objekta s veličinom brusha kojom želiš i ako ti je uključena opcija Remove after each stroke, objekt će više ili manje uspješno nestati. Ako nemaš uključenu tu opciju onda moraš kliknuti na ovu kvačicu kako bi potvrdio i to je to.

/

Rezultat varira, ali u svakom slučaju je pomak u odnosu na dosadašnje alate. Za čišćenje malih sitnica mi se čini savršen, a za pak veće zahvate možete dobiti različite rezultate. Nekad će biti savršeno, nekad će malo packati, nekad uzeti susjedne objekte pa ih ubaciti. No AI napreduje i vjerujem da će ovaj alat u sljedećim verzijama postati još precizniji i iskoristiviji.

/

Na ovoj čistoj slici sam pokušao maknuti trešnju i fleke na podu s lijeve strane i dobio sam OK rezultat. Nije savršen jer je rub gdje je bila trešnja malo zamuljan kao i mjesto na kojem je bila velika fleka. Al može proći.

MZLZ / HKZP / Ivica Drusany

Avion je dosta uspješno nestao s jednostavnog neba

Croatia v Denmark, UEFA Nations League, League A - Group 1 /
Croatia v Denmark, UEFA Nations League, League A – Group 1

Perišić je ostao sam na terenu, al kao da je neki duh još uvijek tamo

/

Na ovoj kompliciranijoj pozadini zbog puno susjednih elemenata se malo mučio, malo ubacivao tuđe sjene, ali solidno sam prorijedio elemente.

Generative fill

Ovaj dragulj je ne žalost još uvijek skriven u novoj beti, pa ga u ovoj regularnoj verziji ne možete vidjeti iako se internet trese od oduševljanja ovim alatom. Meni se neda instalirati i eksperimentirati s betom, ali u grubo ovo je alat koji spaja Adobeov AI Firefly s Photoshopom i radi čudo. Selektiraš glavu, pa se u onom novom Contextual Task Baru pojavi opcija Genrative fill gdje upišeš što želiš, npr. zamijeni sa glavom od slona i čarolija AI-a je tu. No više o tome kad dođe u civilnu verziju PS-a.

Gradients

Ne koristim ovo baš nešto previše al pozdravljam ovaj update koji ima mogli bi reći live prikaz gradienta koji se sada pojavljuje u novom layeru i koji se može i lako korigirati nakon što ga primjenimo. Ne morate ručno dodavati layer pa kroz opcije šerafiti po gradientu nego to sve vizualno radite “u živo”.

/

Adjustment Presets

Nisam baš nešto oduševljen ovim, samo naramak preseta ni po čemu zadivljujućih adjustment layera. I iz nekog razloga pojavili su mi se tek drugi dan od instalacije.

Svaki alat će se sve više oslanjat na AI, sve manje ćemo ručno prčkati po fotkama i to i nije tako loše. Bjesomučno pimplanje po elementima da bi ih sakrili, prebacili i sl. je po meni gubljenje vremena. Ovo je puno elegantnije rješenje.

Repetitor / Ivica Drusany
Previous post
Repetitor
Buč Kesidi / Ivica Drusany / www.drusany.com
Next post
Buč Kesidi
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Photoshop: 24.5.0 – Remove tool i prijatelji