Canon R6 MK II ili Kako je Ivica izgubio špigl

Canon R6 MK II ili Kako je Ivica izgubio špigl

Dugo sam se opirao prelasku na mirrorless odnosno nije me oduševio prvi kontakt, a skuplju klasu odnosno R3 nisam imao mogućnost probati.

Zašto onda?

Zato jer sam glup! Realno nema drugog objašnjenja. Skoro 8 godina imam 1DX MK II, nekadašnji flagship koji je i dalje odličan aparat, ne fotkam ni približno kao prije, ne zarađujem…ništa. Probao sam ga par puta i našao dosta stvari koje me smetaju. Dakle nemam ni jedan legit razlog da se bacam u kupovinu novog aparata. Ali ipak aparat je tu i sad je gotovo. 

Gdje sam tržio?

Iz ne znam kojeg razloga sam kopao po webovima dućana, pa vidio neke cashback akcije pa onda kopao još malo dalje da bi na e-infinity upecao cifru od 2000€ za isti aparat koji kod nas košta 2700€. Tu sam se već počel jače čohat pa sam još obavio par poziva da malo porazgovaram o Abesiniji i ubrzo sam na webshopu upisivao broj kartice. Dragi kolege, prokleti da ste, znate koji ste!

One more thing!

Ali kad si glup onda budi glup do kraja pa sam opet slučajno otvorio i link na RF 16mm f/2.8 koji mi se nasmijao svojim odvratnim plastičnim kućištem i rekao da je konačno vrijeme da umirovim svoj skoro 20 godina stari 17-40. 

I tako 17.4. sam naručio, a skalamerija koja je trebala doći 2.5. je došla danas. Malo više čekanja, ali u konačnici R6 MK II, RF 16mm f/2.8 s einfinity  i adapter i 128 Gb kartica (koje sam kupio kod nas) je koštalo 2.470 EUR, dakle jeftinije nego samo tijelo kod nas. 

Unboxing

Nakon laganog unboxinga koje nije ništa spektakularno čeka se punjenje baterije kreće i lagana RTFM agonija jer puno je novih opcija i bit će tu privikavanja i na aparat i na vanjsko i unutarnje sučelje, i čekanje da se obistine riječi kolege: 

/
/

R7

Dok čekam da se napuni baterija kratko ću se osvrnut na još kraće druženje s njegovim APS-C špigllos bratom R7 i pripadajućeg mu RF 100-400mm f/5.6-8 s kojim sam fotkao dolazak prvih Rafalea nedavno.

/

Vremena za upoznavanje nije bilo pa sam išao na onu kaj bude bit će, valjda ću ulovit nekaj jer neda mi se sad službenim sporim Nikonom i njegovih 200mm lovit avione. Ovo je ipak 640 mm na cropu što je više nego solidan reach, a ima i brzinu ili bi barem trebao imat. 

No i dalje je to samo crop senzor i dalje je ova 400tka spori plastikaner koji škilji kroz f/8, ali i dalje mislim da je ovo odlična, čak i best buy kombinacija za manje zahtjevne. Očekivana pojava ružnog šuma na čak ne tako visokom ISOu, solidno mesa za cropat sa 32.5 MP, malo lagano tijelo, odličan fokus, ali brzina rokanja na elektroničkom shutteru nije mogla pratiti brzinu zapisivanja na SD karticu pa uzalud vam trud svirači. Electronic shutter ima 30 FPS ali zato rolling shutter ubija okomite linije, svija ih i daje kretenski efekt na fotki. Ili pak imaš mechanical shutter pa blackout kod snimanja i duplo manje FPS-a.

/ HKZP / Ivica Drusany

Prvi kontakt

Baterija se brzo napunila (pa se bojim da će se i brzo ispraznit) pa sam prionuo šetnji kroz izbornike i osnovnom podešavanju. 

Guranje kartice, baterije, šerafljenje objektiva ima feeling neobrađenog za razliku od metalnih bajuneta kod jedinice, kao i utora za kartice ili bateriju. Tamo se osjeti ta klasa, a ovdje to fali iako se nadam se će se “razraditi”. 

Prvo sam našerafio 16icu i ovako na prvu sam više nego zadovoljan. Lagani fiksni širac sa blendom 2.8 za te pare (248 EUR) je pun pogodak. Da, ima tu vinjetiranja, neoštrih rubova, izobličenja i svega što već prati jeftine objektive, al malo korekcija, kropanja i žmirenja na jedno oko i prolazi to. Nemojte baš snimati od ruba do ruba i bit će OK :) 

Lajkam i fokusnu udaljenost od 13 cm što znači da možete dosta zaroniti u svoj subjekt.

/ Ivica Drusany / www.drusany.com

Isprobao sam i EF-RF adapter i kolko vidim za sada i to radi bez greške.

Čudno je gledat u taj televizorček unutra, ali svi kažu da treba jako malo vremena za navikavanje pa mi preostaje čekanje. 

Fokus gađa oči kad je podešen na ljude, ali ne baš tako kako se svi kunu. Nerijetko je gađao u nos dok su u kadru 2 oka i nos pa ono… Ili pak ode na neke bočne stvari koje nemaju veze s glavom tak da možda treba držati fokus grupu u centru, a ne dozvoliti mu da šara od ruba do ruba. No Sigma 35 na 1.4 puno bolje lovi odnosno puno više oštrih fotki ima što je odlično jer stvarno volim taj objektiv.

/ Ivica Drusany / www.drusany.com

Za razliku od R7 ova mala mrcina može odraditi rafalno snimanje na electronic shutteru i 40 FPS iako kad pustiš gumb malo traje zapisivanje.

U subotu ga čeka AirVG, prvo ozbiljnije snimanje pa ćemo vidjeti kako se tamo proveo.

Goran Bare & Majke / Ivica Drusany / www.drusany.com
Previous post
Goran Bare & Majke
Next post
This is the most recent story.
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Canon R6 MK II ili Kako je Ivica izgubio špigl