Nizozemska 2022: Weesp

Nizozemska 2022: Weesp

Weesp

15 km od mjesta gdje smo bili smješteni nalazi se mali gradić Weesp. Izvrsno mjesto za popodnevni bijeg iz Amsterdama. 

Mi smo dan proveli u šetnju po centru, sladoledu i vožnji u rentanom čamcu po rijeci Vecht. 

U centru bez gužve i histerije, a posebno me oduševio kako su iskoristili crkvene prostore koji zjape prazni zbog nedostatka jaganjaca božjih. Tako je jedna crkva iskorištena za zubarsku ordinaciju u koju ide i naš domaćin pa smo ušli unutra jer do zadnjeg nisam vjerovao da je stvarno ordinacija unutra. A kad ono fakat. S desne strane se nebute prekrižili svetom vodicom nego upisali kod sestre dok su u produžetku zubarske stolice pa tako dok sjedite gledate u nebo odnosno crkvene prozore, zidine, slike.

Druga crkva je pretvorena u pivovaru. Uđeš unutra a kad tamo velike bačve, šank, birtija. Jedna soba je pretvorena u smještaj koji se plaća oko 400 EUR za noćenje al kažu da ima najljepši pogled u gradu.

Vožnja brodom po Vechtu je stvarno bila opuštajuća uživancija. Brodić/čamac s motorom na struju tiho i polako gmizi rijekom, sunce je oslabilo jer smo bili tamo oko 17h pa smo izbjegli i ono užasno prženje jer preko dana ga je bilo. 

Poslije smo prošli i pored stare utvrde Uitermeer koja je dio UNESCO-ve svjetske kulturne baštine koja je služila za obranu na način da potopi okolno područje koje onemogućava neprijatelju da prohoda, a brodovi ne mogu ploviti (ako sam dobro shvatio i zapamtio).

Uglavnom preporuka za jedan lagani izlet kad vam treba malo odmora.

Amsterdam Gay Pride 2022, Amsterdam, The Netherlands - 06 Aug 2022. / Ivica Drusany
Previous post
Nizozemska 2022: Gay Pride
Next post
Nizozemska 2022: Amstel
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Nizozemska 2022: Weesp