Izbijanje pozadine

Izbijanje pozadine

Ovi slijedeći redovi nisu nikakva novost ni čarolija. Internet je pun ovakvih tutorijala, knjige i časopisi su ispisani njima. Pa zakaj ja ovo radim? Zato jer kad god sam pokušao kvalitetnije izbiti pozadinu uvijek sam zapeo oko proklete kose čak i uz sve te tutorijale. Uvijek mi se činilo da je njihova fotka baš prilagođena za taj tutorijal, da su moje kose čupavije i sl.

 

Nakon ne znam koliko pokušaja došao sam do nekakvog workflowa kojim sam zadovoljan. Daleko je od savršenstva, ali djeluje za moje potrebe. Naime ja trebam ljude koje su fotkani na bijeloj pozadini izbiti od te pozadine koja naravno nije skroz bijela (255,255,255). Problem kod tih mojih portreta je kaj mi je na raspolaganju samo jedan fleš kojim se naravno ne može osvijetliti faca i izbiti pozadina pa se treba dodatno zabavljati sa čišćenjem u Photoshopu. Nakon korekcije WB-a i ekspozicije dobijem nekakvu solidnu fotku, ali za pozadinu se treba dodatno potruditi.

Evo jedan presjek svega kaj sam pogledao i pročitao.

 

Za početak otvorimo fotku kojoj želimo izbiti pozadinu. Ja neću koristiti portret na bijeloj pozadini, ali princip je isti.

 

Puno je načina za slijedeći korak, a ja koristim Quick selection tool (W). Njime označim pozadinu, a zatim napravim inverziju kako bi mi ostao označen samo objekt / osoba koju želim izolirati.

Screen-Shot-2014-02-21-at-20.36.57

Iz izbornika Select otvorim Refine edge. Ovdje se stvara čarolija.

Kao prvi korak pod Viev mode odaberem On Layers (L). Time kao pozadinu stavim onu poznatu Photoshopovu šahovnicu. Vi naravno možete odabrati pogled koji vama paše, ali meni je ovo nekako najčišće.

Screen Shot 2014-02-21 at 20.37.53

Teško je napisati točne postavke jer je svaka fotka drugačija. Neka ima više kose, neka oštrije rubove itd. Zato postoje svi ti klizači da se igrate s njima.

 

Screen-Shot-2014-02-21-at-20.37.39

 

  • Kod ovog šubarovca sam ostavio mali radijus pod edge detection jer mi ne viri ništa van šubare. Da je tu npr bila čupava kosa razbacana na sve strane, vrijednost bi se mogla dići i preko 50.
  • Smooth je isto niži jer mi se činilo da je dovoljno.
  • Feather simobličan, da nije baš narezan rub.
  • Kontrast dosta visok da nema ferlaufa i da rub ne bude premekan.
  • Sa negativnim Shift Edge sam maskiranje ruba «uvukao u meso», slično kao kod Inside kod Stroke opcije.
  • Važna kućica je Decontaminate colors koja će ubiti boju na samim rubovima.
  • Također mi je za Output to odabran New Layer with Layer Mask.

 

Sve te postavke se najbolje prekontroliraju i dorade kada stisnete J odnosno uključite Show radius. Kao što vidite na fotki okolina je crna, a samo rub je označen. Kada bi npr. povećali radijus ova tanka crta oko ruba bi se proširila. Na vama je da se igrate. Opet stisnite J i ako ste zadovoljni kliknite OK.

 

U Layers tabu ćete dobiti maskiranu selekciju koju lako možete korigirati. Kliknete na masku, odaberete brush crne boje za maskiranje, odnosno bijelu za otkrivanje.

Screen Shot 2014-02-21 at 21.19.59

Dok šubara nije gledao zapalio sam mu vatromet iza leđa, a vi naravno možete staviti običnu bijelu pozadinu oko koje je sve ovo i počelo.

_MG_3669

A ovu metodu možete primijeniti i za druge stvari kao npr. staviti nekog sportaša na naslovnicu

CO Zagreb : Rhein-Neckar Lowen, Zagreb (23.11.2013.)

Previous post
CO Zagreb : Motor Zaporožje
Next post
Muzej automobila Ferdinand Budicki
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Izbijanje pozadine