25 godina HRZ i PZO

25 godina HRZ i PZO

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i Protuzračna obrana (HRZ i PZO) su ovaj vikend slavili 25 godina postojanja. Jedan od programa proslave bio je i Dan otvorenih vrata u vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu, a kako već dugo nisam fotkao avione ovo je bila idealna prilika.

 

Subotnji program trajao je od 10 do 14h tijekom kojeg su se na stajanci mogli razgledati avioni i helikopteri, otvoren je bio i transporter AN-32, dok ste u ostale avione mogli ući jedan po jedan uz pomoć i objašnjenja pilota. Također ste mogli posjetiti i simulator letenja kao i cockpit MIG-a ili porazgovarati o eventualnoj karijeri vojnog pilota.

 

Za ovaj događaj sam čuo samo iz užih krugova, pa sam mislio da neće biti neka posjećenost, ali službene brojeke kažu oko 5000 posjetitelja što je skroz OK. Bilo je svih generacija na stajanci i po objektima, od  beba do penzića.

Ono što mi se sviđa kod vojske je red i disciplina pa je tako sve od ulaza do kraja programa bilo ko po špagi. Vojnici sa reflektirajućim prslucima navode na parking, objašnjavaju, pomažu, preporod u odnosu na zaštitare po drugim događanjima kojima nije do ničega.

S razglasa je svirala muzika, bio je i komentator koji nas je obaviještavao o programu tako da sve pohvale na organizaciji.

 

Iako se magla za nas civile digla i nebo je bilo plavo, sunce pičilo, ipak nije bilo dovoljno čisto za planirani letački program tako da smo u zraku vidjeli samo Krila oluje na odlasku doma u Zemunik. Ljudi su sigurno htjeli čuti tutnjavu MIG-ova, ali vjerujem da nitko nije otišao doma razočaran.

 

Fotka sam lupao u čudovišnoj kombinaciji Canon + fish i Nikon 14-24, 70-200. Motiva nije falilo pa eto opet jedne maxi galerije.

 

Previous post
Rita V
Next post
Time 100 Photos
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

25 godina HRZ i PZO