Provansa: Roussillon

Provansa: Roussillon

Za razliku od našeg mirnog sela Saint Saturnin-lès-Apt sljedeće selo je turistička bomba, drugo najposjećenije u Luberonu (odmah iza Gordesa). Za desetak minuta vožnje stigli smo u selo Roussillon najprepoznatljivije po prekrasnim narančastim odnosno oker stijenama na kojima stoji i njihovim šetnicama (Le sentier des ocres).

 

Parking postoji u samom centru sela i plaća se od 9 do 18h ako se dobro sjećam i to to maksimalno jedan sat? Sva sreća da smo došli iza 18h pa smo dobili besplatan parking i lijepo svjetlo koje je dodatno zagrijalo tonove tih poznatih stijena.

 

Selo je stvarno malo, ali jako fotogenično i toplo iako prezirem te turističke rijeke po ulicama. Obiluje malim restorančićima, galrijicama, dućanima sa suvenirima ili pak kafićima i slastičarnama gdje ćete kuglicu sladoleda platiti 2,5 €, a mojito npr. 12 €. Specijalka je naravno sladoled od lavande. Gdje god su turisti dižu se i cijene. U našem selu je npr. croissant, kava i juice 5 €.

 

S platoa koji vodi prema šetnici na stijene puca prekrasan pogled na okolinu, a nalazi se i veliki sunčani sat Jeana Raffegeaua.

 

Na vrh brda kako to već priliči svakom pobožnom selu mora biti i crkvica pa tako i u ovom. Ova se zove crkva Svetog Mihaela, a u blizini je i zvonik. S terase također puca prekrasan panoramski pogled na okolinu i selo odozgora.

 

Ljubitelje Samuela Becketta bi moglo zanimati da se ovaj za vrijeme II svjetskog rata skrivao u Roussillonu, dok u Čekajući Godota  Vladimir spominje da su bili u berbi u Roussillonu, a tamo negdje je i kuća u kojoj je boravio u tom periodu.

 

 

Provansa, Saint Saturnin-lès-Apt
Previous post
Provansa: Saint Saturnin-lès-Apt
Provansa
Next post
Provansa: Gordes i samostan Sénanque
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Provansa: Roussillon