Provansa: Saint Saturnin-lès-Apt

Provansa: Saint Saturnin-lès-Apt

Saint Saturnin-lès-Apt je malo srednjovjekovno mirno neturističko selce gdje smo bili smješteni za vrijeme boravka u Provansi. Francuska se dijeli na pokrajine i departmane pa bi tako ovo selo pripalo pokrajini Provansa-Alpe-Azurna obala (Provence-Alpes-Côte d’Azur) odnosno departmanu Vaucluse. Ide ta podjela još dublje, ali tko će to poloviti sve.

 

U ovom selu nećete tulumariti svaku večer do ranog jutra jer takvih sadržaja jednostavno nema. Tu je par lokalnih kafića, mali Spar, mesar, popularna pekara gdje su svakog jutra redovi, a iz nje Francuzi pod miškom kućama nose svježe bagete. Ima tu i neki hotelčić, turistički info pult i naravno crkvica (kao što se i vidi na svakoj drugoj fotki). Za godišnji odmor Sodoma i Gomora ćete morati otići u neko veće mjesto.

 

Crkva sa 6 zvona u zvoniku (Eglise St-Etienne) datira od cca 1860. a unutra je drveni kip Majke Božje i neke slike iz 16. stoljeća.

 

U selu ćete uz hrpu lijepih kućica i uskih ulica naći i spomenik Josephu Talonu koji je u 18. stoljeću otkrio kako kultivirati tartufe. Tu je i stara kamena fontana u blizini crkve, na brdu se nalazi i jedna od tri vjetrenjače u okolici. Druga je odmah do nje ali je renovirana u nekakvu kulu dok treću nisam vidio.

Na brdu iznad crkve su ruševine starih zidina iz 11. stoljeća gdje se nalazi i kapelica Castrale Saint-SaturninS tog mjesta ćete vidjeti i branu uz koju je malo jezero koje je skupljalo kišnicu i bilo glavni izvor vode za selo davnih dana. Sada voda vjerojatno i nije bog zna kaj jer sam vidio kako se u jednom ćošku skupljaju vreće sa smećem.

 

U okolici se svaki dan na drugom mjestu održava sajam sa raznom svježom klopom, voćem, sirevima i drangulijama, ali su nas nekako svi zaobišli odnosno nisam imao aparat kad je bio u našem selu no to je nešto što se isplati pogledat.

 

Uz svaku važniju povijesnu građevinu imate i pločicu “Historic monument” da vam ne promakne.

 

A sad nadoknađivanje jučerašnje slabe galerije :)

 

 

Previous post
Provansa: Intro
Provansa
Next post
Provansa: Roussillon
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Provansa: Saint Saturnin-lès-Apt