Photoshop: Puppet Warp

Photoshop: Puppet Warp

Neki dan sam na fejs i na Fotosofiu stavio neku blesavu montažu aviona koji ostavlja trag (chemtrail rekli bi paranoičari) i to sam malo iskopirao, rotirao i zavio u crno. I sad kako to obično biva sa glupim stvarima fotka je prošla zapaženo za razliku od nekih pametnijih stvari.

 

Neki od vas su me pitali i kako sam to napravio (naravno tajno, jer glupo je pitat u javnom komentaru) pa sam ostao zapanjen koliko ljudi u biti nije upoznato sa genijalnom funkcijom Puppet Warp koja se “skriva” u Photoshopu od njegove verzije CS5. Ispada da većina nas zna raditi u Photoshopu baš kao i Wordu – boldati,  promijeniti font i to je to.

Uglavnom u ovom primjeru je prikazan minimum minimuma ovog genijalnog alata, ali dovoljno da ga otkrijete i počnete se glupirat s njim.

 

Ajmo korak po korak.

 

Otvorio sam ovu genijalnu fotku sa avionom i dijagonalnim contrailom na čistom plavom nebu.

Zatim sam ušao u Quick Mask Mode (Q), uzeo brush (B) i odabrao crnu kao foreground color (D). Dakle jedna sekunda posla – samo na tastaturi stisnete Q, B pa D.

Širinu brusha sam odabrao prema početku contraila i držeći Shift potegnuo dole pa gore par puta, pa smanjio radius i ofarbao dio oko aviona. Ne treba ništa jako precizno biti.

Sa Q sam izašao iz Quick Mask Modea, a iz izbornika Select odabrao Inverse (Shift+Control+I) kako bi dobio selekciju aviona.

Iskopirah ga sa CTRL+C i zalijepih sa CTRL+V i eto meni novog layera sa avionom.

Nije mi prestalo ništa drugo nego da držeći CTRL kliknem na ikonu novog layera ne bi li ponovno dobio selekciju oko aviona.

Zatim sam se drznuo ugasiti taj layer i osigurao se da sam pozicioniran na onom donjem, početnom layeru.

Uslijedilo je stiskanje tipke Backspace ne bi li mi se ukazao Fill prozor u kojem mi je odabran Content-Aware. To se moglo pojaviti i ulaskom u izbornik Edit pa Fill ili stiskanjem Shift+F5.

Tamo sam hrabro samo potvrdio jer je pozadina čista i vjerovao sam u Photoshopove algoritme te gotovo savršeno brisanje aviona.

Tako je i bilo pa stisnuh CTRL+D kako bih maknuo selekciju.

No dok sam zumirao fotku na preko nekoliko stotina odsto spazih nekakav šugavi šum i zrnje te pristupih uklanjanju istog.

U pomoć pozvah starog znanca ratnog imena Gaussian Blur koji stanuje na adresi Filter-Blur-Gaussian Blur. Nekoć je živio u Takovskoj 10. U prozoru koji se pojavio odabrah 20 pixela ne bi li zamutio i zagladio pozadinu.

E sad palim onaj layer sa avionom koji naliježe na ovu divnu čistu pozadinu.

Kako bi stvar bila još savršenija mijenjam mu Blending Mode na Lighten da se još bolje uklopi.

 

I sad zovem junaka ove cijele priče – Puppet Warp. Dakle poziciniran sam na layer sa avionom, klikam na izbornik Edit i odabirem Puppet Warp.

Oko aviona se pojavila neka mreža. U njoj sam odredio zglobove po kojima ću pigati ovaj layer. Kad kažem zglobove mislim na Pinove koje sam popikao na kraj aviona i pred kraj traga. Treći Pin sam stavio u sredinu te držeći lijevu tipku miša vukao prema gore kako bih napravio luk. Dakle ona prva dva Pina su bili nekakvi graničnici, a prostor između njih se onda svija povlačenjem miša.

Sa Enterom sam potvrdio kraj piganja i to je to. Naravno treba biti umjeren kako bi se sačuvala kvaliteta pa ne treba razvlačiti na drugi kraj ekrana ili takve gluposti, ali za lomove, nagibe i slične stvari ovo je genijalno.

Sad mi je ostalo još jedino umnožavanje aviona, a to je brzinski išlo ovako.

CTRL+J za kopiranje layera, CTRL+T za Free Transform pa desni gumb miša za izbornik i Flip Horizontal.

Povukao sam još par guidesa za bolje centriranje, ponovio postupak kopiranja i transformiranja još dva puta ovaj put uz malo dodatne rotacije.

Na kraju sam onaj početni avion zarotirao i probio kroz sredinu.

Ostalo je još zavijanje u crno. Nisam koristio neke sexy dodatne  filtere nego obični Photoshopov Image-Adjustment-Black&White. Tamo sam za svaki slučaj sve boje pobio u -200%, a Cyan i Blues vukao u negativu do granice kada se rubovi počinju gubiti.

Da bi se uvjerili da je okolina crna i da neće biti onih degeneričnih artefakata piknuo sam na crnu boju sa Color Pickerom koji je podešen na Point Sample-Tolerance 1. Uvidjeh da su marširajući mravi iliti selekcija samo oko aviona, a to je ono što sam tražio.

 

A evo i prije/poslije

 

I to je to. Ako baš želite možete baciti i žlicu Vegete na monitor.

Previous post
Biciklizam: Tour of Croatia 2015, Etapa 5
Next post
Organ Vida Kickstarter kampanja
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Photoshop: Puppet Warp