Photoshop: Moire efekt

Photoshop: Moire efekt

Uz kromatske aberacije ovo je mi je jedna od mrskijih pojava na fotografiji. Neću ulaziti u neku stručnu dosadnu šmokljansku analizu nego ću samo ukratko opisati kaj je ovo smeće i kako ga maknuti.

 

Na fotografiji je moire efekt neželjena pojava u obliku onih hipnotizirajućih epileptičnih oblika koji su naravno u nekim bojama i unište vam fotku. Nećete ih svakodnevno viđat, pogotovo ako ste fotograf pejzaža i sl., ali ako fotkate npr. sastanke ili neke evente budite uvjereni da će netko imati nekakav sako sa puno crta poslaganih na sve moguće načine i da će to pod određenim kutom, udaljenosti, objektivom…stvoriti moire efekt na vašoj fotki.

 

Ovo smeće se također može pojaviti i na zgradama kao što vidite na fotki malo niže, a sigurno ćete ga upecati i ako pokušavate ufotkat ekran.

Na svu sreću moire efekt se može bez većih problema naknadno maknuti i neće vam biti na svakoj fotki pa u konačnici nije tako strašno.

 

Osobno prakticiram 2 načina micanja ove foto vradžbine i pokazat ću ih na ovom divnom sakou.

 

Otvorite fotku u Photoshopu, napravite selekciju oko sakoa, napravite novi layer, sa color pickerom odaberete prevladavajuću boju sa sakoa, sa Paint bucketom ofarbate taj novi prazni layer u boju koju ste odabrali i Blending mode stavite na Color. I to je to.

 

Ova procedura može biti i malo drugačija. Dakle odmah napravite novi layer, Blending mode stavite na Color, odaberite prevladavajuću boju sa sakoa, odaberite Brush i farbajte po dijelovima sa moireom i gledajte kako nestaje.

 

 

Ako pak volite to riješiti odmah u RAW-u onda otvorite fotku u ACR-u, odaberite Adjustment brush i u njenim postavkama Moire reduction klizač dižite do željene vrijednosti.

 

ACR - Adjustment Brush

 

Previous post
Ragbi: Zagreb - Sinj
Karlovac : Sisak, Zagreb (5.10.2014.)
Next post
Baseball: Karlovac - Sisak
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Photoshop: Moire efekt