Tutoriali: Scott Kelby

Tutoriali: Scott Kelby

OK, svi znate za Scotta Kelbya, odličnog fotografa, autora mnogih foto bestsellera, Photoshop gurua, dizajnera, čovjeka koji je poznat i po www.kelbytraining.com… Uglavnom njuška.

 

Zašto ga sada spominjem? Zato jer sam ja tek nedavno odlučio sjesti i pogledati neke Scottove tutoriale i školice koji se nude na You Tubeu. Inače baš i nemam koncentracije i volje gledati sve te silne filmiće, ali Scott Kelby mi je savršeno legao. Objašnjava ono što mene zanima, radi to dobro i na konkretnim primjerima, pa se puno lakše shvati, a uz to ima i dobar smisao za humor, a ono što je najvažnije je to što je svestran. Odlično radi i modele u studiju, kao i sportsku fotografiju, putovanja…

 

Scott ne skriva da za jednu dobru fotku treba i puno loših, pa se tako na svakom predavanju sprda i tjera polaznike da se zakunu kako ga neće smatrati lošijim fotografom nakon što vide fotke koje će pokazati.

 

Stavit ću par linkova koje sam ovih dana prevrtio i u svakom od njih nešto novo naučio.

 

Crushing the composition

Osnove. Ali ne one dosadne koje svi ponavljaju nego one kako razraditi scenu da dobijete što želite, kako pratiti svoj foto osjećaj, kako biti svoj urednik odnosno kako odabrati one prave fotke za portfolio…

 

Tips for shooting sports

Drago mi je da je Scott ovdje rekao jednu činjenicu vezanu za sportsku fotografiju, a to je da za sport jednostavno treba dobra i skupa oprema. Kako kaže, naravno da će se naći i neki predstavnik stare garde koji će manualno fokusirati na neku točku i okinuti par fotki, ali bez dobre opreme ništa od WOW fotki.

 

Travel photography

U ovom filmu sam se podsjetio na “Auto align layers” koji u CS6 poprilično dobro radi posao, naučio foru “duplicate layer – multiply – mask” kako bi se istaknuli glavni dijelovi fotke. Ima i stvari koje mi se ne sviđaju u konačnici, ali to je stvar ukusa. Dokazao je i da je tablet nešto nezaobilazno za retuširanje.

 

A walk in Paris

Ovdje mi se posebno svidjela jedna stvar. Zašto bi sa današnjim aparatima radili “običnu” panoramu od hrpetine fotki kad možemo od npr. samo dvije. Na svakom novom aparatu ima dovoljno MP da se napravi dosta veliki print panorame koja nije sastavljena od sto fotki.

 

Photoshop CS6 Little secrets

Jedan kratki filmić sa par Photoshop caka.

 

Previous post
Zagrebancije XVIII - Maksimirske zimske radosti
Next post
Opasnosti fotografiranja auto sporta feat. Juraj Šebalj
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

1 Comment

  1. 27/01/2014 at 13:35 — Reply

    Bravo majstore. Dobro to delaš. Nisam ni znao da je SK imao predavanje o sportu…

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Tutoriali: Scott Kelby