Photo Mechanic 6

Photo Mechanic 6

It’s alive. Photo Mechanic 6 je vani, dostupan za download i instalaciju.
Kao što sam više puta pilo ovdje na blogu, PM mi je jedan od omiljenih foto alata i prvi korak mog workflowa pa me ovaj update podosta razveselio.

Što je sve novo?

Jedna od glavnih stvari koje krase ovaj komad softvera je brzina. PM je bez konkurencije najbrži preglednik koji je prelaskom na 64 bita postao dva do tri puta brži (barem tako tvrde u Camera Bitsu).

Konačno je dodana i mogućnost normalnog full screen prikaza, malo je promijenjen i user interface, sad na bolje ili lošije je stvar ukusa i navike, a poboljšan je i slide show.

Odličan novitet je i Reverse Geocoding koji nam ispunjava IPTC podatke o geo lokaciji, ako je GPS na vašem aparatu uključen. Dakle PM će ako uključite ovu opciju sam upisati City, State/Province, Country, Location i Country Code. Ukratko jedna dodatna opcija uštede vremena.

/
Samo klikneš na globus i to je to

Crop tool je također malo dorađen pa ćemo tako stiskanjem “p” dobiti preview tog cropanog dijela fotke. Meni je bio dovoljan i stari način, ali eto ni ovo nije na odmet.

Code replacement je fenomenalna stvar koju očito koristim u onom najprimitivnijem obliku pa ne kužim niti pokušavam skužiti Hot Codes opciju u PM 6, ali tu su pa uživajte.

Ingest From Selection je stvar koja se spominjala kao veliki update iako ne shvaćam baš poantu. Dakle Ingest je u Photo Mechanicu izraz za importiranje fotografija, a ova nova opcije bi trebala importirati samo označene fotografije i tako vam ušparala vrijeme na terenu jer jelte nećete kopirati cijelu karticu nego samo označene fotke. To sam do sada, a i od sada ću radio tako da sam na aparatu stisnuo lock gumb na željenoj fotki i kod ingesta u PM odabrao ingest only locked files. Easy peasy. Da bi ingestao označene fotke (Color class) moram ih prvo nekako označiti, a to je koliko ja znam na aparatu nemoguće. Dakle moram otvoriti PM, pa tab sa direktorijom na kartici pa označiti željene fotke, dakle proći kroz masu fotki i označavati ih, pa onda odraditi Ingest from selection. Gubljenje vremena u odnosu na ingestanje lockanih fotki. Možda sam ovo sve krivo shvatio, ali za sada je tako.

Navigator i Favorites su odvojeni u dva taba tako da će PM u slučaju da su vam npr. Favorite folderi na vanjskom disku koji je nešto sporiji ili u sleep modu brže reagirati s učitavanjem Navigatora jer neće automatski pokušavati učitat sve diskove.

To bi ugrubo bile meni korisne novine u verziji 6.

Što sve nije novo, a trebalo je biti?

Photo Mechanic koristim od 2014. I od onda se dopisujem s ljudima iz Camera Bitsa u nadi da se još neke stvari implementiraju u budućim verzijama. Ljudi su uvijek brzo odgovorili, bili zadovoljni prijedlozima, obećali uvrštavanje tih stvari u nekoj od sljedećih verzija. No eto 5 godina je prošlo, a neke velike stvari još vise.

Tethering je nešto što bi bio pravi veliku update za PM. Za po doma i na terenu velika i korisna stvar koju nikako da dodaju. Npr. fotkaš tekmu, spojiš se kablom na laptop i fotke s predefiniranim IPTC-om se same skidaju na disk, a ti samo dopišeš igrače i šalješ fotke. Ili još bolje, netko pored tebe radi na fotkama dok ti bezbrižno fotkaš. “Yeah Ivica, great idea…” bla bla…

Brojanje keywordsa. Koliko to teško može biti? Pa dajte mi brojač pa da vidim koliko sam ih ukucao. Da za neke stvari je važno znati taj broj i stvarno ne želim kopirati KW u neki online brojač svaki put. “Hi Ivica, I got an update from one of the programmers and he liked the idea of showing the Word and Character count for the IPTC Info dialog. I’m not sure when this feature could be added to PM so in the mean time…” bla bla…

5K prikaz na 5K monitoru. Kad sam tek kupio iMac 5K bio sam svjestan da će developerima trebati neko vrijeme da prilagode svoje softvere za 5K rezoluciju pa nisam odmah lajao na svaki loš prikaz. Ali kad je prošlo neko vrijeme sam naravno počeo kukati, pa tako i njima. Odgovor je bio da je PM odmah bio prilagođen 5K monitorima i da ne shvaćaju o čemu ja pričam. Stvar je naime da PM rezoluciju fotke ne prilagodi 5K monitoru pa se tako fotka od npr 5000 px u PM smanji (shrink to fit) iako monitor kao takav ima dovoljno “mesa” da ju pokaže u punoj rezoluciji. Photoshop nema tih problema i fotka se prikaže kako i treba. Crtao sam im, objašnjavao, slao screen capture, ali nije im sjelo. Ni Photo Mechanic 6 nema prikaz kakav bi trebao imati.

/
Ovo je fotka otvorena u Photoshopu i prikaz je na 100%
/
A ovo je prikaz u Photo Mechanicu koji je na 52%

Sve u svemu

Ništa revolucionarno, ali pozitivan pomak i neke zanimljive novosti omiljenog nam foto preglednika i pomoćnika.

Za nove korisnike cijena PM 6 je 139$, za starije vlasnike upgrade je 89$ dok je za stare/nove korisnike (mislim 2018 pa na dalje) besplatan.

Ono što će biti revolucionarno ako uspije je Photo Mechanic 6+ koji će konačno biti i katalog odnosno baza čime bi PM postao prava zvijer. Public beta se očekuje ovaj mjesec pa navali narode.

UEFA EURO 2020 Qualifying round, Group E. Croatia VS Azerbaijan. / Ivica Drusany
Previous post
Nogomet: Hrvatska - Azerbajdžan
/ Ivica Drusany
Next post
Električni orgazam
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Photo Mechanic 6