Nizozemska 2012: Amsterdam IV

Nizozemska 2012: Amsterdam IV

Jedno od zgodnih i povoljnih mjesta za klopanje je restoran u samom centru grada na vrhu robne kuće Bijenkorf. Izbor klope je velik, a restoran funkcionira na principu menze, ali uređenje i sve ostalo nije ni približno običnoj menzi. Nakon ručka, preporučam ispijanje kave u njihovom bircu koji ima i otvorenu terasu sa prekrasnim pogledom. Uz Illy kavu koju nude možete maznuti i neki kolačić za potpuni doživljaj.

 

Još jedno mjesto uz koje ide poseban doživljaj je naravno Hard rock caffe. Ima li boljeg osjećaja od izjedanja nekakvog steaka uz zvuke normalne muzike okružen raznim rock suvenirima i fotografijama velikana.  Naravno za stol ćete pričekati i preko pola sata jer je tamo uglavnom gužva. Ali možete jesti i dole u baru.

 

Čitao sam da se kod nas na moru nekakav odrezak bez problema plaća 150kn. Tamo je oko 135kn. Dakle centar Amsterdama, poznati lanac restorana. Ne neka prčija na moru.

 

Steak i prilozi, 2 hamburgera i prilozi, 2 koktela i juice su izašli oko 500kn. Naravno bio bi red da ubacite i napojnicu jer kako piše na računu usluga nije uračunata u cijenu. Dakle ništa puno više nego u nekom normalnom zagrebačkom ili dalmatinskom restoranu.

 

Ako volite pizzu ne smijete propustiti New York pizzu, a preporučam pepperoni. Bila je zgodna epizoda dok smo razmišljali da li da uzmemo par sliceova ili cijelu, pa nismo znali veličinu, a cura koja radi tamo digne tanjur i kaže na tečnom jugoslavenskom “ovolika je” :)

 

Kad smo već kod cijena, kruh je npr. 1e, dva pakirana krmića su 3e, pileća prsa oko 2.5e…uglavnom cijene u dućanu su nešto malo više nego kod nas.

 

Ako idete u dućan, vjerojatno ćete završiti u Albert Heijnu.  Tamo je uvijek prokleto hladno od njihovih škrinja, pa se toplije obucite :) Također možete ostaviti svoj Master Card doma jer ga ne primaju. Samo keš i PIN card, odnosno Maestro.

 

Kaj se tiče robe reći da sam u O’Neilu za 100e kupio duge hlače, kratke hlače, i dvije majice kratkih rukava. Bez problema našao broj, model i boju. Sve na akciji. Probajte to izvest kod nas. Toliko o tome kako je to vani sve skupo i kako putuju i kupuju samo oni koji imaju puno love. Istina je da se uz malo truda može ušparat, a ne potrošit više.

 

Popusta nema jedino na starke (Conversice) koje su i tamo ludo popularne i svi ih nose. Muško, žensko, staro mlado.

 

U modi je i sve iz 80-ih. Uđeš u dućan i kao da gledaš stari obiteljski album. Stare Adidas torbe, tenisice, špagerice, natikače.. nevjerojatno.

 

Još jedna stvar koja mi se kod nizozemaca jako sviđa su after job partiji. Nakon 6 sati sve je puno ljudi u odijelima koji su po bircevima ili brodovima i opuštaju se nakon radnog dana.

 

Ne smijem zaboraviti niti dućan na Flower marketu koji cijelu godinu prodaje božićne suvenire i odbrojava do Božića.

 

Ukoliko ste željni malo avanture, provozite se amsterdamskim ulicama u taxi biciklima. Frajeri vole juriti, bacati vas po zavojima i prolaziti na 2mm od auta iz suprotnog smjera. Vriska i zabava zagarantirana.

 

Previous post
Nizozemska 2012: Utrecht
Next post
Nizozemska 2012: Amsterdam-Amstel
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Nizozemska 2012: Amsterdam IV