Canon 70-200 f/2.8 L IS MK III – Bijelo, bjelje

Canon 70-200 f/2.8 L IS MK III – Bijelo, bjelje

Kada fotograf kupuje novu opremu obično kupovina ima i onaj element sreće jer je nešto novo i zanimljivo stiglo u torbu. Kod mene je ta sreća ovaj put izostala jer sam kupio nešto što sam već imao i za to sam morao dati puno novaca.

Nakon više od 10 godina koliko sam koristio svoj stari Canon 70-200 f/2.8 L i ponovljenog kvara auto fokusa zaključio sam da novi skupi popravak nema smisla i da je bolje uložiti u novi pouzdaniji objektiv.

Na moju sreću Canon je u lipnju prošle godine predstavio novu verziju ovog radnog konja koji se nalazi u torbi svakog fotografa koji drži do sebe. No na moju žalost ta MK III verzija je valjda najbesmisleniji upgrade objektiva, a kao dodatna nesreća je i cijena koja je otišla još malo gore.

Od “poboljšanja” tu su novi premazi leće koji će smanjiti packanje (jupilidupili), premaz koji će smanjiti flare i pazi sad….nova bjelja bijela boja.

Dečki su si dali truda i to stvarno treba nagraditi s nešto većom cijenom objektiva – treba isplatiti sve te inženjerske sate koje su potrošili dok su smislili ovaj fascinantan tehnološki napredak. Ovo je u rangu Applea koji misli da su dodatni emoji i slične gluposti upgrade.

No kako nešto jeftiniji MK II više nije bio na lagerima odlučio sam se na ovu bjelju bijelu varijantu.

/ Ivica Drusany

Skok s MK II na MK III kao što sam napisao nije nikako potreban niti bi ga si mogli pravdati, ali skok sa starog 2.8 kojem je datum izlaska na tržište davni ožujak 1995. se itekako osjeti.

Po dimenzijama nešto duži i širi no istog promjera filtera, ovaj objektiv u odnosu na moj stari ima minimalnu daljinu fokusiranja smanjenu za 0.3 m (na 1.2 m), ali se đubre udebljalo za 170 g (na 1.480 g). Tu je naravno IS koji će mi dobro dođi na koncertima i za panninge iako su mučki maknuli ona lijepa zlatna slova Image Stabilisation s objektiva. Neću se buniti ni weather-sealingu kojeg na žalost nije bilo na običnoj 2.8.

Što se cijene tiče ona je kod nas oko 16.800 kn, a to je unatoč visokoj cijeni opet jeftinije od Nikona (22.600 kn) i Sonya (23.700 kn). Trenutno su na snazi neke akcije, ali u grubo tako stoje stvari. Vani se to naravno može jeftinije nabaviti.

/ Ivica Drusany

Torbica u 23 godine postojanja nije doživjela nikakve preinake pa sam i dalje veći fan Nikonovih konkretnijih i ljepših torbica.

Unatoč svoj toj tehnologiji i cijeni, priči o pouzdanosti, osnovna garancija na objektiv je samo godinu dana (vjeruj u sebe Canon).

O ovom vjerojatno najpopularnijem objektivu, radnom konju, bijeloj psini su sve priče već ispričane pa idemo delati..fotkati.

Zagrebancije XLVI: Advent / Ivica Drusany
Previous post
Zagrebancije LXVI: Advent
/ Ivica Drusany
Next post
Rukomet: Zagreb - Skjern
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Canon 70-200 f/2.8 L IS MK III – Bijelo, bjelje