Snapseed 2.0 – ne treba mi ništa više

Snapseed 2.0 – ne treba mi ništa više

Hrpetina je aplikacija za obradu fotki koje ste opalili svojim mobitelom. Imam osjećaj kao da svakodnevno izlaze. U opisu svake piše da je baš ta najbolja i jedina koja vam treba. Prije sam ih nadobudno instalirao i očekivao čuda od svake od njih, ali sam ih jednakom brzinom i brisao.

Ali već jako dugo se u mom Photo folderu na iPhoneu nalazi samo jedna foto aplikacija i nju jedino koristim, a to je Snapseed. Uz to kaj je odličan je i besplatan.

 

Sve je krenulo kada je 2011. ekipa iz Nik Softwarea izbacila prvu verziju ove aplikacije za iPad, a Apple ju je proglasio aplikacijom godine. Ubrzo je uslijedila i Windows verzija, a nakon nje vjerojatno najveći korak naprijed bio je u trenutku kada je Google kupio Nik Software. No na moj iPhone ga je trajno zakucao upgrade na verziju 2.0. U njoj je Snapseed omotan u novo ruho, sve je posloženo na svoje mjesto, sve potrebno je stvarno na jednom mjestu i ja sam zaključio da se više ne želim maltretirati sa hrpom ostalih aplikacija.

 

Pokretanjem aplikacije se nudi opcija otvaranja fotki iz albuma, snimanje nove ili otvaranje zadnje fotke.

 

Kada se odlučite za fotku ona će se otvoriti u naizgled minimalističkom sučelju. Fotka u sredini, ispod nje histogram i ikona Edit, a iznad Open, Save, History i Options.

 

Tools i Filters

Editiranje se sastoji od ova dva dijela, a svaki od njih nudi još hrpu opcija.

Tools se odnosi na ono klasično editiranje poput cropa, izoštravanja, rotiranja.

Tune image skriva još podešavanje svjetline, ambijenta, kontrasta, saturacije, sjena… Tu je naravno i Auto-adjust za one ljenije. Svaka opcije u gornjem lijevom kutu ima malu help animaciju koja će vam u par poteza pokazati kako se koji alat/filter koristi. Ali u biti sve se svodi na to da odaberete alat, stavite prst ne fotku i pomicanjem gore-dolje ćete otvoriti podizbornik kojim birate alat, a lijevo desno idete u minus odnosno plus i tako podešavate intenzitet odabranog alata/filtera.

Kada ste zadovoljni rezultatom samo kliknete na kvačicu u donjem desnom kutu i idemo dalje. Opet kliknete na ikonu za Edit (ona olovka dole desno) i povucite prema gore kako bi došli do izbora filtera.

 

Filteri nude podosta lijepih stvari. Od blura, HDR-ova, grungea, filmskih fora, retro majmunarijapa do raznih okvira. Također i svaki od njih ima svoje opcije i podopcije odnosno stilove.

Tako npr. Lens Blur može imati kružnu selekciju ili pak tilt-shift efekt, a kod njih se pak može podešavati radijus i jačina kao i vrsta blura.

 

Kada odradite i sve alata i filtere koje ste mislili obratite pažnju da se u gornjem desnom ćošku pojavio neki broj desno od opcije Save. To je nekakav History i kada kliknete na njega možete se vraćati korak po korak kroz akcije koje ste primjenjivali.

 

Kada ste zadovoljni svojom obradom kliknete na Save gdje će vas također dočekati nekoliko opcija. Save će pregaziti postojeću fotku, ali će ostaviti uključen History pa ćete pri ponovnom otvaranju iste fotke moći hodat korak po korak kako ste ju obrađivali. Save a copy ostavlja original i dodaje editabilnu kopiju dok Export kreira kopiju bez mogućnosti vraćanja koraka obrade.

 

Options

Ovdje se skriva Share – mogućnost postavljanja fotke na društvene mreže, slanje mailom, porukom, printanje i sve kaj inače nude ovakve opcije. Tu je i Open in opcija koja služi jelte otvaranju fotke u drugim programima, a pod Settings & details možete vidjeti koliko je fotka velika i Google mapu sa GPS koordinatama gdje je snimljena. Nema skrivanja!

 

Primjer

Jedan fini primjer obrade se može vidjeti na ovoj bezličnoj fotki koja je po meni postala podosta zanimljivija uz par pomaka u Snapseedu

 

 

Previous post
Nogomet: Dinamo - Olympiacos
Next post
Braco i seka XVI
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Snapseed 2.0 – ne treba mi ništa više