Nizozemska 2012: Maastricht

Nizozemska 2012: Maastricht

U Nizozemskoj vrijedi pravilo da u maksimalno 2 i pol sata vožnje možeš doći iz bilo kojeg dijela u bilo koji dio. Za naš izlet smo dvojili između otoka i Maastrichta, a zbog prevrtljive prognoze smo išli na sigurniju varijantu, odnosno Maastricht. Taj dan je bila gay parada u Amsterdamu, pa smo brže bolje otišli iz grada kako bi izbjegli gužvetine.

 

Nismo išli vlakom nego smo se odlučili rentali auto. Autoput je širok 5 traka i cesta je solidna iako moram priznat da su naši autoputi ugodniji za vožnju. Ograničenje uglavnom 100 km/h iz nekog razloga.

 

Auto smo ostavili u samom centru odnosno u garaži na Trgu Vrijthof. Na njemu je lijepa bazilika ali je sunce bilo protiv mene pa nikako nisam mogao napraviti i lijepu fotku.

 

Centar grada je bio krcat turistima, ali se situacija popravljala kako se udaljava iz centra. Sve je puno prekrasnih crkvi i tornjeva, baš za fotkanje.

 

Mi smo pogledali stare zidine, prošetali se do utvrde Sint Pieter, šetali gradom, sjeli u Cafe Charlemagne gdje su lijepi zmazani stolnjaci i gdje smo dobili zmazanu čašu za finim rubom od ruža oko cijele čaše, ali inače simpatično mjesto na trgiću sa restoranima i kafićima.

 

U kafiću Amadeus mi je plantravi konobar prolio mlijeko po stolu i par kapljica po novom aparatu…skoro je došlo do međunarodnog incidenta.

 

Inače grad je poznat i po Ugovoru iz Maastrichta kojim je uspostavljena EU, po mušketiru d’Artagnanu, po tome što su u njemu skrivana nizozemska umjetnička djela  za vrijeme bombardiranja u II svjetskom ratu…

 

Sve u svemu lijepo proveden dan u ovom lijepom gradiću.

 

Previous post
Nizozemska 2012: Amsterdam II
Next post
Nizozemska 2012: Amsterdam III
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Nizozemska 2012: Maastricht