Blic test: Sigma 150-600mm f/5-6.3 C

Blic test: Sigma 150-600mm f/5-6.3 C

Nakon duge duge foto pauze dobio sam priliku prošetati jednu novu zanimljivu igračku. Riječ je o Sigmi 150-600 mm f/5-6,3 DG OS HSM Contemporary ili kako ju ja više volim zvati – šestotka.

Nisam ljubitelj tih čudnovatih blendi pogotovo ovih promjenjivih i kaj god sam do sada imao priliku probati od takvih objektiva brzo sam si potvrdio da ih više ne trebam ni gledati. Ali ovdje ipak pričamo o 600mm i ako se ne varam najbolja blenda koju ćete izvući za toliko mm je f/4. Ali onda morate prodati svoj bubreg, bakino grobno mjesto i tatinu staru  kolekciju Smokvinog lista pa kupiti Canon 600mm f/4 L IS MK III s kojim prelazite onu psihičku granicu od 100.000 kn :)

Izbacio je Canon i čistu suprotnost odnosno RF 600mm f/11 za male novce (oko 6.000 kn) ali ja ne kužim otkud mi tolko svjetla za fotkanje pri toj blendi, kolko se ISO mora masakrirat i kakav je bokeh na tome…ne bi se baš kladio da je to nešto iskoristivo koliko god ga Canon pokušao uljepšati. Tako da vam za super zoom avanture ostaje nešto poput ovdje testirane Sigme.

Ako ju nađete kod nas na lageru koštat će vas oko 7.500 kn dok će njena sportska sestra ići do 12.000 kn.

Prvi vizualni dojam je klasičan za Sigmu…nema tu ljepote, ali može proći s ocjenom 3.6 – not great, not terrible. U ruci ima težinu al ništa preteško, kažu oko 1800 g što je nekih 300 g teže od 70-200 dakle potpuno iskoristivo za duže nanašenje po rukama.Kad se stavi sjenilo i odšerafi na 600mm objektiv stvarno naraste, ali i dalje bez problema možete “upravljati” za razliku od velikih fiksnih objektiva gdje sam već na 400mm ko maloljetni terorist sa otkočenim kalašom na rafalu, nemrem ni smirit ni naciljat. Ovdje upravo ta mala težina, pa i dužina omogućuju normalno držanje u ruci, prislanjanje lijeve ruke na tijelo i smirivanje objektiva. Ali naravno 600mm je dosta veliko povećanje i treba se naučiti kako uopće naciljati to nešto u daljini i zadržati kadar. Bit će tu dosta plesa i traženje, ali velim..puno lakše nego s ogromnim, teškim fiksnim objektivima.

E sad blenda..znači ide od f/5 na 150mm pa se zatvara na f/6.3 kad ste na 600mm. Kako mene živciraju te promjene ja to odmah na manuali zakucam na f/6.3 a s ISOm i ekspozicijom se onda igram. Zahvaljujući stabilizaciji mirne objekte možete oštro snimiti i na 600mm pri 1/100s što me oduševilo. Naravno za sve življe stvari treba jednostavno skraćivati ekspoziciju i dizat ISO – nema tu nikakve nove nauke.

Na početku sam bio uvjeren da će taj f/6.3 jednostavno ubiti ljepotu pozadine baš kako sam bio razočaran sa Canon 300mm f/4. Ali ovo je ipak 600mm i ako vam objekt koji fotkate nike baš zakeljen na nekoj pozadini ona će i više nego solidno biti odvojena uz sasvim pristojan bokeh.

/ Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com

U lošijim svjetlosnim uvjetima gdje se ISO mora osjetno dizati nisam baš bio oduševljen rezultatima jer ipak je to nešto lošija kvaliteta slike od L objektiva, pogotovo od onih fiksnih, ali daleko je to od loše fotke. A kod boljeg svjetla rezultati su me stvarno oduševili. Ta mala blenda daje finu oštrinu, a puno milimetara sasvim solidan bokeh. Naravno tu je ta luda mogućnost približavanja koja će svakom voajeru i paparazziju navući osmijeh na lice. 

Kako kolega kaže malo se teže šerafi od 150 do 600 mm, ali načelno sam većinu snimao u rasponu 500-600 mm pa se nisam zamarao tim detaljom.

Ono kaj se definitivno prije snimanja treba napraviti je čišćenje senzora jer zmazani senzor i snimanje na f/6.3 zna biti dosta neugodno.

Gdje to iskoristiti?

Pa mi smo prvo krenuli s pričama o onim fotkama mjeseca nad raznim građevinama gdje tih 600 mm dolazi do izražaja pri stvaraju osjećaja veličine. Od puno priče to nisam isprobao jer je tu ipak potrebno malo više planiranja

Onda su tu razna avio događanja gdje i tako zatvarate blendu jer avion na nebu ne treba f/1.4 da otkelji pozadinu. Ovaj vikend su Susreti za Rudija, ali nekako nisam uvjeren da ću se natjerat na to testiranje.

Mene je zanimala i obična šetnja gradom i lov na detalje koje su mi inače nedostupni, pa malo dječjeg portretiranja… 

/ Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com

Prošetao sam ga i zoološkim gdje me podosta oduševio.Tamo je uvijek falilo mm, a ova kombinacija se čini savršenom. Naravno one životinje u sjeni će nešto ružnije ispasti, ali načelno ovo je bila jedna nova dimenzija fotkanja životinja.

/ Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com

Dovoljno veliki zoom, dovoljna oštrina i zanimljive fotke su tu. Najveći neprijatelj ZOO fotkanja su stakla koja su sama po sebi problematična zbog refleksije, iskrivljavanja slike, a još dok su zmazana i izgrebana stvarno postaje tlaka fokusirati životinju. Tu su i guste zaštitne mreže koje zajebavaju fokus, ali kad ih jednom “probijete” onda čarobno nestaju, naravno ako životinja nike baš na samoj toj ogradi.

/ Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com
Ovdje sam imao tu borbu s granjem ispred objektiva koje je ometalo fokus i nikako nisam čisto uspio uloviti ovaj odličan kadar.

Ako će vam faliti još dodatnih mm onda ovi Sigmu zašerafite na neko crop tijelo pa će tih 960 mm valjda biti dosta. 

Budem nekad probao i po šumi loviti ptice. Sretnici koji odu na safari će sigurno biti zadovoljni ovim objektivom.

Ne znam kako se ponaša na sportu, vrlo vjerojatno nikako jer je ipak prespor i ta blenda bi mogla biti problem, ali kad se ukinu korona mjere na stadionima i arenama budem i to isprobao (jel’ tako kumić?). Mislim da će za rugby i baseball koji su na otvorenom i igraju se po danu biti zanimljivih ulova.

I, jel se isplati?

Pa ne znam, nisam ga kupio, ali apsolutno ne bi imao ništa protiv toga da bude stanovnik moje foto torbe. Nisam probao konkurenciju niti jaču, sportsku verziju, ali ovako na prvu bih rekao definitivno best buy za tu milimetražu.I ovo nikako nije objektiv tipa fisha ili macra kojima je  iskoristivosti relativno limitirana tako da navalite.

Sponzori, bog vas blagoslovio

Robert Knjaz
WRC Croatia Rally 2021, SS 13, Mali Lipovec - Grdanjci 2. / Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com
Previous post
WRC Croatia Rally 2021.
29th Zagreb Marathon 2021 / Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com
Next post
Atletika: 29. zagrebački maraton 2021.
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Blic test: Sigma 150-600mm f/5-6.3 C