TriggerTrap

TriggerTrap

Neki dan sam se konačno odlučio poigrati s TriggerTrapom, zanimljivom foto igračkom koja se poveže na vaš smartphone i radi čuda.

Kako nemam ovu napravu u svojem vlasništvu rekoh kumiću da imam 5 jaja u frižideru kojima je istekao rok i šteta ih samo bacit u smeće pa ajmo napravit neku pizdariju dok žene nema doma. TriggerTrap sam mu uzeo nedavno pa je doteglio još nešto rasvjete i igre su mogle početi. Nismo htjeli ništa spektakularno i novo nego samo vidjeti kako ova igračka radi.

 

Prvo riječ dvije o samoj napravi. To je trigger kako mu i ime kaže koji je povezan na vaš foto aparat i smartphone na kojem je naravno instalirana TriggerTrap besplatna aplikacija.

Preko te aplikacije podešavate sve kaj vam padne na pamet, pa tako TriggerTrap može poslužiti kao obični kabl za okidanje ili pak timelapse čarobnjak koji vam nudi okidanje običnih timelapse snimaka pa do TimeWarp ili DistanceLapse postavki za malo napredniji timelapse. Mnogima će se sigurno svidjeti i opcija Star Trail tako da nećete morati imati instalirati Magic Lantern ili se mučiti sa onim starinskim žičanim okidačem.

 

[two_col_50_50_col1]

[/two_col_50_50_col1] [two_col_50_50_col2]

[/two_col_50_50_col2]

 

Evo jedan najobičniji primjer korištenja TriggerTrapa kao običnog žičanog okidača za statičnu fotku.

[two_col_50_50_col1]

No ono kaj je nas zanimalo je Sensor Modes opcija, odnosno Sound Sensor da budemo precizniji.

 

Dakle na zvuk lomljenja ljuske jaja o podlogu želim da okine fleš odnosno aparat.

 

[/two_col_50_50_col1] [two_col_50_50_col2]

[/two_col_50_50_col2]

 

E sad kako sam spomenuo uz pomoć adaptera možete aktivirati okidanje fleša, a ako je trigger spojen direktno na aparat onda će okinuti naravno njega.

 

Prije bacanja jaja smo odlučili napraviti malo manji svinjac pa smo lomili nekakve kekse kako bi ulovili mrvice u zraku pri samom lomljenju. One su dovoljno lagane pa ih je moguće uloviti i sa spojem trigger-aparat.

Pokrenete aplikaciju, odaberete Sound Sensor i podesite osjetljivost reagiranja. Probajte par put pucnut prstima da vidite koliko lovi. Najbolje je žrtvovati jedan keks i slomiti ga da vidite na koju osjetljivost ga trebate podesiti. I onda samo sredite kadar, manualno fokusirajte, stisnite veliki crveni gumb i slomite keks. I eto mrvica u zraku.

 

Ako vam se ne da raditi smeće i uništavati kekse uzmite Miniona i bacite ga na glavu.

 

Sad ćete skužiti da tu nekaj ne štima. Minon je u zraku, a ovo čudo bi trebalo raditi na zvuk odnosno udarac Miniona na podlogu. Naravno riječ je o delayu koji je valjda neminovan. Dakle Minion je pljusnuo na glavu, napravio buku, aktivirao trigger koji je okinuo aparat i fleš, ali za to sve je potrebno neko vrijeme pa je ulovljen tek u trenutku odbijanja.

 

Da bi se taj delay ublažio možete pomoću adaptera spojiti trigger na fleš odnosno u našem slučaju na YongNuo trigger koji pak aktivira fleš u oktoboksu :) Tako smo valjda malo ranije uspjeli uloviti zdrobljena jaja.

 

Na istu foru sam pokušao onu staru foru sa bacnjem voća i povrća u vodu, ali za pravi snimak treba akvarij ili velika posuda, a ne ova mala rajngla. Ali u napredak u odnosu na ono odokativno okidanje je nemjeriv.

 

Treba vidjeti kako smanjiti taj delay pa da se ulove kak se spada i ovakve odnosno još “brže” fotke.

 

Sve u svemu jako korisno, zanimljivo i zabavno. Cijena od cca 300 kn nije baš premalo, ali ruku na srce u foto svijetu ovo nije neka astronomska stavka.

Previous post
Zagrebancije XLVI - Advent u Zagrebu 2015.
Next post
Zagrebancije XLVII
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

TriggerTrap