Edinburgh: Rosslyn chapel

Edinburgh: Rosslyn chapel

Ah..ta mistična Rosslynska kapela. Mjesto koje svakako želite posjetiti ako vas zanimaju templari, masoni, sveti gral, biblijske teorije zavjere, Da Vincijev kod…

 

Ova kapela je definitivno templarskih ruku djelo, 1456. gradnju je započeo William Sinclaire čija je obitelj duboko povezana sa templarima, a oko svih kipova i skrivenih detalja u i na njoj lome koplja i kruže razne priče, naravno u svakoj knjizi drugačije.

Druga važna osoba vezana za ovu crkvu je Berenger Sauniere koji je petnaestak godina, do 1905. bio svećenik u ovoj crkvi. Njegova priča počinje nedugo nakon što je postao svećenik Rosslyna kada je nepoznat i ajmo reći beznačajan čovjek počeo nemilice trošiti novac kojeg nije trebao imati. Tu su opet počele legende i naklapanje o templarskoj ostavštini i blagu koje je Saunierea pretvorilo u bogataša u moćnog čovjeka.

 

Oba ova imena su vam vjerojatno poznata jer ako već niste pročitali Da Vincijev kod Dana Browna onda ste barem gledali film u kojem se baš na ovom mjestu odvija rasplet, baš u Rosslynskoj kapeli. Naravno Brownow roman je fikcija kao i hrpa detalja koju je nabacao u završnicu, a Hollywood u filmskoj verziji digao u još više sfere. Naime vjerojatno nećete prepoznati kapelicu ako si vrtite zadnje scene filma u glavi jer je valjda 80% tog dijela filma kompjuterski generirano. To ćete odmah saznati od vodiča u kapelici pa ćete se vrlo lako razočarati ako ste stvarno došli otkrivati tajne i biti dio mistične priče. Također i svi ključni detalji knjige odnosno filma su fikcija i nikada nisu bili u kapelici.

 

Rosslynska kapela je spominjana i u puno knjiga prije Da Vincijevog koda, ali baš joj je on donio planetarnu popularnost i od nje napravio ogromnu turističku atrakciju. Po riječima vodiča nakon knjige, a pogotovo nakon filma su se u Rosslyn jednostavno slijevali turisti i na početku je bio kaos jer su imali svega jedan WC, nije bilo restorana, suvenirnice, parkirališta, ograde… Sve to je nastalo nakon knjige.

Sada je Rosslynska kapela jedno od najposjećenijih mjesta u Škotskoj

 

Ako se odlučite posjetiti ovo mjesto i krećete npr. iz centra grada onda sjednete na bus broj 15 i za nekih 50 minuta ste kod kapele, zavisi o gužvi u centru. Upad ćete platiti 9£, a fotografiranje unutra će vam biti zabranjeno navodno zbog straha da ne smetate drugim posjetiteljima. Eksterijer kapele iz dvorišta možete fotkati. Ako želite fotke iznutra onda fino kupite CD sa fotkama u njihovoj suvenirnici. Jednostavno, zar ne? Šteta ne zaradit.

Većina love od karata odlazi na renoviranje kapele koje traje već godinama.

 

Nakon ture u i oko kapele preporučam da protegnete noge dok čekate bus za grad i bacite pogled na selo jer je fakat lijepo.

 

 

 

Previous post
Edinburgh: Ulica II
Next post
Edinburgh: Calton hill
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Edinburgh: Rosslyn chapel