Edinburgh: Ulica I

Edinburgh: Ulica I

Kao što sam obećao ovdje je malo više fotki, ali bit će i ponešto teksta jer ima se dosta toga za reći o ovom zanimljivom gradu.

[separator type=’normal’ color=” thickness=’1′ up=’20’ down=’20’]

Škotske funte

 

Samo bi htio napomenuti da za Škotsku naravno trebate funte, ali i to da postoje Škotske funte i “normalne” funte. Sve je isto samo na ovim prvima piše Bank of Scotland. U Škotskoj možete trošiti i ove i one vrste funti, ali može vam se desiti da u ostatku Britanskog imperija dobijete odbijenicu ako plaćate škotskim funtama, pa preporučujem da njih prvo potrošite dok ste tamo.

[separator type=’normal’ color=” thickness=’1′ up=’20’ down=’20’]

Prijevoz

 

Ajmo za početak malo o kretanju gradom, dakle javnom i taxi prijevozu.

Od aerodroma do apartmana koji je udaljen oko 15km smo uzeli taxi i za tu udaljenost smo platili 22 £. Taxi je onaj klasični otočki black cab, drndav pomalo neudoban, al zabavan. Po putu taksist klasično laprda i govori kako su sve Hrvatice koje je vidio zgodne pa mu to nije baš bilo jasno.

 

Uobičajeno kretanje Edinburghom je vožnja autobusom. Sve je dobro povezano, busevi često voze, sve je na internetu ako želite provjeriti, a sa pojeftinjenjem cijena roaminga bih posebno preporučio mobilnu aplikaciju za buseve koju sam i ja koristio pa se fakat teško zgubiti. Aplikacija se zove EdinBus – Lothian Buses Times In Edinburgh, besplatna je, sadrži popis linija, stanica, možete dodati favorite stanica koje će biti druge boje pa ćete na mapi vidjeti kad joj se približavate tako da se stignete spremiti na izlazak.

Ako ste sami na stanici i niste sigurni da netko u busu silazi na vašoj stanici, najbolje je mahnuti vozaču rukom da vas ne bi ostavio da čekate sljedeći bus.

Vožnja u jednom smjeru košta 1.5£ odnosno 4kn je skuplja od npr. ZET-ove karte. Ako želite dnevnu kartu to će vas koštati 3,5£. Ulazi se na prednje vrata odnosno kod vozača i trebate imati spreman točan iznos za kartu kako bi izbjegli gužvu. Kovanice ubacite u nekakav automat kod vozača i kažete single ako kupujete pojedinačnu odnosno daily za cjelodnevnu. Nakon toga vozač vam isprinta kartu i to je to.

Vozači su susretljivi pa ih slobodno pitajte ako niste sigurni da li je baš to vaš bus i na kojoj stanici trebate sići. Neki vozači čak znaju na mikrofon pričati cijelim putem, pa tako spominju turističke lokacije u blizini i najave sljedeću stanicu.

Sve se u busu snima pa nemojte biti seljačine i raditi sranja.

Ako vam dođe doubledecker preporučam da se popnete gore i sjednete u prvi red ako ima mjesta jer dobijete super pogled na sve oko vas.

 

U Edinburghu možete vidjeti i tramvaj.  Odnosno jednu tramvajsku liniju dugu 15km koja povezuje aerodrom i York Place. Postoji jedna divna priča oko tramvaja u Edinburghu, a  ja ću prenijeti ono što su nam lokalci ispričali. Nisam išao istraživati detalja pa ako su lagali mene i ja lažem vas. Dakle 2007. su gradski oci ili neki drugi mudraci pitali Edinburžane da li su oni zadovoljni tim svojim busevima i hoće li možda da se javnom prijevozu dodaju i tramvaji. 85% naroda je reklo ne hvala, ovo nam je sasvim dovoljno i dobro. Ali ne lezi vraže, zanemarili ovi glas naroda i odlučili ipak napraviti tramvajsku liniju. I tako započeli radovi 2008. uz obećanje da će sve biti gotovo za tri godine i da će koštati oko 500 milijuna £ (iako su u samim počecima pričali o cifri oko 350 milijuna £). Međutim prvi tramvaj je izašao na ulice grada…u svibnju 2014., a sve skupa je na kraju koštalo 1 milijardu £. Zvuči kao klasična hrvatska priča, zar ne?

[separator type=’normal’ color=” thickness=’1′ up=’20’ down=’20’]

Arhitektura

 

Kako vidite na donjim fotkama većina starih građevina je rađena od kamena. Ne znam kakva je to vrsta kamena, ali se na njemu jako dobro vidi zub vremena pa tako po kiši i ružnom vremenu grad može djelovati lagano depresivno jer taj kamen djeluje dosta potrošeno, tamno i uništeno. No kada dođe sunce sve se čini ljepše.

 

 

 

Previous post
Edinburgh: Intro
Next post
Edinburgh: Fringe festival
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Edinburgh: Ulica I