Hrvatska – izvor vode (Croatia – a source of water)

Hrvatska – izvor vode (Croatia – a source of water)

Ured zastupnice u Europskom parlamentu Ivane Maletić je organizirao događaj pod nazivom Hrvatska – izvor vode (Croatia – a source of water). Između ostalog organizirana je i izložba fotografija na kojoj su završile i moje dvije fotke sa Sljemena i izvora Gacke.

 

Sljem

Gacka

 

U cijelosti prenosim tekst objavljen na web stranica Ureda Ivane Maletić, te galeriju fotografija s otvorenja koju je snimio kolega Dinko Bažulić.

[separator type=’normal’ color=” thickness=’0′ up=’20’ down=’20’]

Pred brojnim uzvanicima predstavljena je 2. listopada od 19h do 22h po prvi put Republika Hrvatska u Europskom parlamentu na događaju pod nazivom Hrvatska – izvor vode (Croatia – a source of water).

Od svih hrvatskih ljepota i bogatstava izabrana je voda jer je to naš vrijedan prirodni resurs s velikim gospodarskim potencijalom. Prema izvješću o vodnim zalihama koje je izradio UNESCO između 188 zemalja svijeta Hrvatska se na prostoru Europe smjestila na visoko treće mjesto, iza Islanda i Norveške.

Cilj je bio ukazati na veliki potencijal koji Republika Hrvatska ima i koji je važno pametno iskoristiti. Pritom se ne misli na komercijalizaciju voda u smislu privatizacije jer je voda opće dobro i bogatstvo naroda i države. Međutim, važno je to dobro staviti u funkciju podizanja životnog standarda, rasta i razvoja. Godišnje samo iz Like milijarde eura vrijednosti vode istječe u more. Hrvatski vodni potencijal je golem te predstavlja izvrstan izvozni adut.

Na predstavljanju Republike Hrvatske u Europskom parlamentu izložene su fotografije hrvatskih autora Bažulić, Bizek, Drusany, Fabijanić, Gobbo, Golubić, Hohnjec, Horvat, Karabegović, Šafarek, Olujić. Mogle su se vidjeti rijeke Zrmanja, Neretva, Cetina, Krka, Plitvička jezera, Modro i Peručko jezero te ostali hrvatski izvori vode. Izložba će ostati u Europskom parlamentu čitav tjedan.

Uzvanike su Lijepom našom zvukovima prekrasnih klasičnih i narodnih skladbi provele Mozartine uspješan hrvatski djevojački zbor osnovan u Zagrebu 1999. Mozartine su prva grupa koja je posjetila Europski parlament u programu Visitors kojeg mogu koristiti samo zastupnici u Europskom parlamentu za organiziranje posjeta građana iz države iz koje dolaze.

Poslužene su hrvatske delicije: slavonski kulen, dalmatinski pršut i sir, torta Croatera, voda Jana i neka od najboljih hrvatskih vina iz Imotskoga, Skradina, Vodica, Vukovara, Solina i Dubrovnika.

Već za dva dana, u petak 4. listopada u Zagrebu će se održati konferencija pod istim nazivom kao predstavljanje u Europskom parlament: Hrvatska – izvor vode.

Za nas, kao državu članicu EU, izdvojena su značajna sredstva iz Kohezijske i Poljoprivredne politike. Europske fondove možemo koristiti za zaštitu i očuvanje voda i vodnog bogatstva, te za modernizaciju i proširenje proizvodnih pogona, za istraživanja, razvoj i inovacije.

Cilj Konferencije u Zagrebu je skrenuti pažnju na ovo važno nacionalno bogatstvo i ukazati na važnost uključivanja politike upravljanja vodama u sve strateške dokumente Republike Hrvatske.

Potrebno je još dosta sredstava uložiti u Republici Hrvatskoj da se osigura što bolja kvaliteta vode, smanje gubici iz vodoopskrbnog sustava, racionalno gospodari vodom, te spriječe zagađenja. Neophodna su ulaganja u sustav javne vodoopskrbe jer do 2023. godine želimo dosadašnji postotak od 80% priključenosti povećati na 95%, za što je potrebno oko 2 milijarde eura ulaganja.

Izgradnja sustava zaštite od poplava i navodnjavanja od posebnog je značaja za Republiku Hrvatsku osobito zbog daljnjeg razvoja i jačanja poljoprivredne proizvodnje. Navodnjavamo 0,5% površina, a pogodnih tala za navodnjavanje je jako puno osobitu u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Sve su to prihvatljiva ulaganja za financiranje iz Europskih fondova o čemu će se detaljnije govoriti na Konferenciji u Zagrebu.

[separator type=’normal’ color=” thickness=’0′ up=’20’ down=’20’]

Previous post
Dinamo : Rijeka
Next post
Zagrebancije XXVI
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Hrvatska – izvor vode (Croatia – a source of water)