Straight to R ‘n’ Roll

Straight to R ‘n’ Roll

Prenosim vam tekst našeg poznatog fotografa Željka Jelenskog kojim poziva sve fotografe na suradnju na njegovom novom projektu. Projekt je stvarno hvale vrijedan, pogotovo u ovim crnim vremenima za hrvatsku fotografiju.

 

Straight to R ‘n’ Roll

Poštovani kolege fotografkinje i fotografi,

posebna mi je čast pozvati Vas na suradnju na umjetničkom fotografskom projektu za koji s ponosom smatram da predstavlja izuzetan doprinos očuvanju i učvršćivanju kulturnog i likovnog stvaralaštva u Hrvatskoj.

Fotografski projekt sastojao bi se od velike izložbe fotografija (formati 70 x 100 cm) i izdavanja likovne monografije koje bi pokušali realizirati za prosinac 2012. godine pod nazivom „Straight to R ‘n’ Roll on Stage in Zagreb & Croatia“. Dvojezična (hrvatski i engleski) likovna foto monografija « Straight to R ‘n’ Roll on Stage in Zagreb & Croatia » bila bi u nakladi od 1000 primjeraka otisnuta u formatu 38 x 29 cm na 200 stranica u boji sa Vašim  odabranim vrhunskim koncertnim umjetničkim fotografijama, a uz stručni likovni predgovor likovne kritičarke Marine Tenžere, višeg kustosa Moderne Galerije Željka Marcuša i Rock novinara Hrvoja Horvata.

Uz stručni likovi tekst u monografiji bi se objavile i Vaše portrete fotografije Vas i kratak životna biografija od desetak rečenica. Molio bih Vas da uz 7 (sedam) Vaših koncertnih fotografija pa Vašem izboru koje ste radili na zagrebačkim koncertima, te u Puli, Opatiji, Rijeci, Splitu, Zadru, Osijeku, Varaždinu u zadnjih pet godina, pošaljete i Vašu biografiju i fotografiju. Molim Vas u odabiru Vaših fotografija uključite godine i to; 2007, 2008, 2009, 2010 i 2011 godinu, a za 2012 godinu ćemo vidjeti što će biti pa ćemo i jedan dio i te godine uključiti u knjigu i izložbu. Molim Vas da se ne držite samo velikih koncerta koji su bili u Areni i na hipodromu i maksimirskom stadionu i In Music festivala, na trgu Bana Jelačića, nego da obratite pažnju i na manje festivale održanima u Zagrebu i okolici, te na klubove poput Močvare, Boogalooa, Pauka, Studenskog centra, Kset-a, Teatra &TD, Tvornice i inih klubova.

Dobra fotografija je u prvome planu, a ne veliki koncerti i zvijezde. Naravno u razmišljanju kod odabira fotografija uključite i domaće bandove i izvođače, a ne samo strane izvođače.

Trenutno na ogled mi možete poslati fotografije u 72 dpi i rezolucije duža strana fotografije u 1027 pixelai napišite godinu, mjesec i dan, te gdje je fotografija snimljena.

Fotografije koncerata, Vaša portretna fotografija i kratak životopis, molio bi da mi pošaljete sa 31.12. 2011., tako da mogu sastaviti elaborat i dopis o projektu izložbe i izdavanju foto monografije „Straight to R ‘n’ Roll on Stage in Zagreb & Croatia“ za grad Zagreb, Ministarstvo kulture R. Hrvatske i turističku zajednicu Hrvatske i grada Zagreba i naravno za sponzore.

Od fotografa se ne očekuje nikakav financijski doprinos projektu, nego ću pokušati od Ministarstva kulture R. Hrvatske i grada Zagreba i nekolicine sponzora dobiti novce za projekt i u konačnici ću vidjeti da Vam se isplate i neki honorari za Vaše fotografije i naravno i određeni postotak od prodaje foto monografije bi išao Vama kao dodatni honorar za objavu Vaših fotografija u dotičnoj knjizi.

Osim toga, riječ je o likovnom i umjetničkom prevladavanju, a zasigurno i približavanju ljudima da shvate originalnost umjetničkog dijela u eri kompjuterske tehnologije te globalnih općenitosti i trendova.

 

Izložba i promocija likovne foto monografije:

Uz objavljivanje navedene umjetničke likovne foto monografije dogovorili bi izložbu u nekim značajnijim prostorima poput – Umjetnički paviljon, Muzej za umjetnost i obrt, galerija Suvremene umjetnosti itd., za prosinac 2012. godine. Smatram kako bi ti prostori svojim ambijentom odgovarali projektu, te je prikladan za stvaranje pravog doživljaja. Izložba bi obuhvaćala Vaše fotografije većeg formata ( 70 x 100 cm), štampanje kataloga izložbe u formatu 20 x 30 cm na 30 strana u nakladi od 500 primjeraka, tiskanje pozivnica u nakladi od 500 primjeraka i tiskanje plakata izložbe.

 

Svrha projekta:

Izdavanje likovne foto monografije i postavi izložbi fotografija u Hrvatskoj, a i šire u svrhu je da se očuva i promovira mističnosti i ljepota koncertne fotografije u izričaju različitih autora umjetnika. Doživjeti nesvakidašnju atmosferu koncertne fotografije, na fotografijama od raznih autora daje osebujan dojam i posebni doživljaj kod promatrača.

 

Očekivani rezultati projekta:

Projekt umjetničke likovne foto monografije  Straight to R ‘n’ Roll on Stage in Zagreb & Croatia i niz promotivnih izložaba u inozemstvu i Hrvatskoj je u svrhu promocije i očuvanja Hrvatskih posebnosti i njegove kulture i umjetnosti i značaja grada Zagreba kao jednog od svjetskih gradova gdje nastupaju najveće zvijezde Rock glazbe.

 

Izravni korisnici projekta: 

Posjetioci, štovaoci koncertne fotografije, te šira javnost putem izložaba fotografija i promocija likovne foto monografije, ministarstva R. Hrvatske, kulture, turizma i grad Zagreb.

 

Ovim dopisom Vas želim animirati za sudjelovanje u tom opsežnom projektu i uz zajedničku suradnju pronaći i Vaš interes koji bi bio od velikog značaja i doprinosa u kulturi i turizmu grada Zagreba i Hrvatske.

Nadam se da sam naveo sve relevantne činjenice koje će Vam pomoći prilikom donošenja odluke da sudjelujete u projektu „Straight to R ‘n’ Roll on Stage in Zagreb & Croatia“ i tiskanja likovne foto monografije i izložbe.

 

Nadam se pozitivnom odazivu na suradnju i upućujemo Vam

SRDAČAN POZDRAV!

Idejni autor projekta:

Željko Jelenski

 

Željko Jelenski

Fine Art Photography

Photographer

Mobile. +385 (0)91 – 4604 554

www.photo-jelenski.com

Previous post
6. kat II
Next post
Maja - Novi fotograf u obitelji
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Straight to R ‘n’ Roll