Muke po upgradeu – nastavak

Muke po upgradeu – nastavak

Davne 2017. godine napisao sam post Muke po upgradeu jer sam već tada razmišljao o upgradeu koji obično radim svake 4 godine. Tada je to razmišljanje bilo u povojima, gledao sam unaprijed da znam koliko love skupljam i da se ne lažemo to mi je iz nekog razloga fora. No međutoa od tog posta je prošlo je preko 3 godine i ja sam još na tom prvom 5K iMacu.
Sada već jako ozbiljno razmišljam o novom kompjuteru jer sedma godina s istom kantom se nikad do sada nije dogodila.

M1

/

I opet sam kao i na početku one priče imao bludne misli o Windowsima, pa o složencima, starim Mac Pro varijantama i ne znam čemu sve ne. U biti sam čekao da Apple objavi tu revoluciju koja se duže vrijeme kuhala i došla u obliku M1 procesora. Ukratko Apple je odjebao Intel i prešao na svoju arhitekturu. Bingo!

Novu stranicu su okrenuli s 3 nova modela. MacBook Air, MacBook Pro 13” i Mac Mini. Prezentacija je naravno bila u stilu svijet se mijenja i ovo je nešto najbolje što se dogodilo nakon otkrića vatre pa je to sve trebalo uzet s rezervom.

Sad je prošlo već dosta vremena da sve spodobe to istestiraju, snime svoje filmiće i zaguše YouTube. Moj jedini zaključak je da je stvar stvarno jebena iako ćete naletjeti na filmiće razočaranih jutjubera koji se ipak vraćaju na PC i sl. srcedrapateljne priče koje u biti skupljaju klikove.

Dakle glava mi se razbistrila, Windowsi više nisu u igri i sad treba odabrati između ova tri modela. “Ali zašto ne pričekati nove, jače modele, pa bit će tu i novih iMacova i svega?” – upita hipster iz prve klupe s debelim pepeljarkama na nosu. Pa zato moj četverooki prijatelju jer odustajem od iMaca, a ako uvijek čekaš nešto novo onda obično ništa ne kupiš nego samo trkeljaš.

Nije da nebi uzeo novi iMac, ali na žalost nemam više povjerenja u to kako će napraviti novi monitor. Dakle sve serije unazad više od 10 godina su imale neki defekt s ekranom i ja jednostavno nemam živaca niti volje to plaćati. Trenutno mi je sve puno zapečenih slika, a bogami se i neka prašina opet provukla u kuteve. Možda bi me Apple nekim svojim slatkim lažima i uvjerio da će baš ova nova generacija biti lišena bilo kakvih defekata, ali oni su dovoljno bezobrazni da taj problem ne priznaju i pravdaju raznim glupim razlozima koje neću sad opet ponavljati (već sam prije srao o tome).

Mini it is

Prije sam uvijek bježao od radnih laptopa jer mi realno nisu trebali, uvijek sam imao neki MacBook Air za nuždu i radio na desktopu. No ova 3 modela su u suštini vrlo slični i vjerujem da bi ii novi M1 Air zadovoljio moje potrebe ali onda se cijena penje jer moram uzeti i monitor i laptop koji je skuplji od malog desktopa. Cijena je još veća ako uzmem MacBook Pro i monitor. Tako da je odluka pala na Mac Mini, entry level u Apple svijet kompjutera. Nekada on je bio zgodan mali komp za neke osnove ali po svemu kaj sam čitao i gledao M1 je opasnija mašina i za mene dovoljna, a s cijenom od 6.699 kn fakat pristupačna za Mac ulaznicu.

No treba to nekako i kupiti. Prvo nabasati da je dostupan na lageru pa ako ga još želiš kao pošten Hrvat kupiti na 24 rate bez kamate…eeeee prijatelju di si ti krenuo. U ova dva dućana koja se kod nas mogu nazvati nekim Apple storeom se može dobiti 12 mjeseci bez kamate (uz naravno drugu cijenu za kupovinu na karticu), aaaaaali možeš nadoplatiti Apple Care odnosno dodatnu garanciju za još jednu godinu i onda možeš iskombinirati i 24 rate. Ali ponavljam ako taj komp imaš sreće naći na lageru. I to 8 GB RAM-a jer nemreš kliknut na 16 GB jer ju ne nude.

/

Ova poruka mi nekako ne ulijeva povjerenje jer sam im prije pisao na fejs pa me preusmjeravaju na neki mail pa tamo nikad dobio odgovor. Tako da ću vjerojatno sreću po ko zna koji put morati potražiti po dućanima izvan ove smiješne države.

A monitor?

Dugo već gledam i te fotografske monitore, imam tablicu, pišem karakteristike, cijene… i uvijek dođem do toga da nema tu kruha ispod 5.000 kn. Vrtjeli su mi se tu razni Dellovi, BenQ, Acer monitori, slušao sam iskustva kolega, čitao razne recenzije… i na kraju sam (valjda) odlučio da ću uzeti Eizo CS2731.

/

Velim, ima tu fakat solidnih monitora na listi, puno ljudi je zadovoljno njima, ali isto tako ima i dosta začkoljica poput “trebaš potrefiti dobar model”, “malo baca u jednu boju” i sl. koje ne želim proživljavati. Za Eizo monitore sam u recenzijama vidio da je loša stavka obično samo cijena. A koja je to cijena? Pa teško je reći jer u Hrvatskoj koliko sam ja vidio ne možeš samo tako doći do Eizo monitora, sve neki vanjski igrači, pa ono naruči pa čekaj i sl. Jedna firma mi ga može naručiti i u konačnici za karticu bi cijena bila oko 10.000 kn. Uf pa to je duplo skuplje od cifre koje sam rekao za solidan monitor. Je duplo je skuplje ako ga kupim kod nas, ali Austrijanac mi ga isto tako može danas poslati na kućnu adresu za 7.600 kn a to je oko 1.600 kn skuplje od BenQ SW270C koji mi je bio prvi izbor kod nas. Ali ni do njega se ne može samo tako, nego opet narudžbe, kaparenja i sl. po kojekakvim firmama.

Problemi u raju

Iako očekujem da ću dobiti više nego solidan stroj s odličnim monitorom na koji ću moći spojiti i laptope i to za dvije trećine cijene prosječnog iMaca očekujem i početne probleme. Cijena doduše može porasti ako se odlučite na više RAM-a, SSD-a, ako nemate tastaturu i miša, ako želite 100 USB portova, ali to kod mene nije slučaj.

Za potpunu sreću će prvo Adobe trebati prilagoditi svoje aplikacije za M1. Za sada postoji Lightroom i Premiere, Photoshop je u beti pa ćemo vidjeti kako dalje.

Od ostalih aplikacije koje koristim svakodnevno MS Office, VLC, Chrome, Zoom, Tuxera NTFS, AirMail su M1 ready, dok će Photo Mechanic i ArchiCAD morati ići preko Rosette neko duže vrijeme pretpostavljam. Ali navodno to sve šljaka bez nekih problema. Ovdje je inače solidan popis aplikacija i njihovih faza prilagodbe.

Od većih problema tu je još uvijek pucanje bluetooth konekcije što je jebeno frustrirajuće jer me trzanje miša ili zvuka u slušalicama vrlo brzo izbaci iz takta.

Još jedan pravi problem koji sam vidio je spajanje monitora. Naime navode se razni problemi sa samim spajanjem odnosno prepoznavanjem monitora kao i problemi s rezolucijom i refresh rateom. Također dosta ozbiljan i iritantan problem koji Apple nekim čudom priznaje i majkemi će ga rješiti iako nisu uspjeli s prvim updateom Big Sura. Nadajmo se da agonija neće trajati predugo.

Na kraju balade

Ostaje mi susrest se s lovom i čekat skoro rješavanje problema, neotkrivanju novih kao i brzom prelasku svih aplikacija na novu arhitekturu.

Nadam se da ću uskoro pisati neki unboxing post :)

/ Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com
Previous post
Zagrebancija LXXIII: Advent
Next post
Mac Mini M1 - prvi dojmovi
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Muke po upgradeu – nastavak