Fotosajam 2016.

Fotosajam 2016.

Zagrebački fotosajam možda nije Photokina ili neki veći pravi sajam, ali je već 16. put organiziran i samim time zaslužuje neki respekt.

 

Otkada su se preselili u Hypo centar stvar izgleda i malo ozbiljnije, a i parking je iza kao i bircevi koji su redovit puni jer osim samog sajma ljudi se tamo dolaze družiti. Danas je malo vrijeme bilo šugavo pa mi se čini da je broj posjetitelja bio nešto manji.

 

Ove godine bilo je oko 20 izlagača, educirati ste se mogli uz 3 predavanja, a bila su organizirana i besplatna portretiranja.

 

Veliku gužvu stvorila je i Lana Jurčević na štandu Foto svijeta koju ste mogli da izvineš okidat sat vremena…besplatno. Lana je strpljivo pozirala, ali okolo su u većini bili mobitelaši što je malo čudno za fotografski sajam.

 

Na sajam sam došao iz par razloga. Prvi je provjera narudžbe u Anigoti, možda da bacim oko na 5D MK IV, ali ga nisam vidio.

Htio sam uživo vidjeti i kako izgledaju printevi s Epsona L1800 pa sam zamolio Borisa Vetnića iz Epsona da mi demonstrira i ostao sam paf. Donio sam dvije fotke, jednu pripremljenu za A3, a drugu za A4 format no Boris je inzistirao da i drugu rastegne na A3, ali razliku u kvaliteti nisam primijetio. Printer košta oko 4000kn, jedna boja oko 70kn, a s njima printa preko 1000 fotki ako se ne varam.

Na Prizminom štandu sam morao probati i nove Art Sigme, odnosno zanimala me 12-24mm f/4, a usput sam probao i 85mm f/1.4. Zaključak je da se Canon mora zamisliti uz ovakvu konkurenciju. 12-24 će mi kad tad biti u foto ruksaku i zamijenit će Canona 17-40. Daniel Moćan nas je još zainteresirao i za Metzove bliceve kao i za SMDV Speedbox-70.

 

Nikon se hvalio sa Profoto D2 rasvjetom, novim Nikonom 105mm f/1.4, čudom od zuma P900 i još raznim finim stvarima.

 

Svaki fotograf treba imati doma i pošten monitor u koji bleji i zato je tamo bio Eizo štand.

 

Tu je standardno bila i ekipa iz Camera Graza, foto knjige i albumi, dronovi, stara krama… Sve u svemu dobro utrošen foto dan.

 

E da, još jedan mali mig organizatorima. Uvijek je lijepo imat neku vrećicu na sajmovima u koju trpaš sve kataloge, vizitke i slične sajamske radosti :)

 

Ivica Drusany
Previous post
Rukomet: Zagreb - Pick Szeged
Ivica Drusany
Next post
Nogomet: Dinamo - Sevilla
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Fotosajam 2016.