Barcelona: Casa Mila / La Pedrera

Barcelona: Casa Mila / La Pedrera

Casa Mila ili La Pedrera (kamenolom) kako je još poznatija jedna je od najpoznatijih atrakcija u Barceloni. Naravno autor ovog djela je opet Gaudi, a od 1984. je pod  zaštitom UNESCO-a.

 

Baš kao i sa projektom oko Parka Guell i ovdje je Gaudi imao problema sa neshvaćanjem svoje kreativnosti i vizije. Naručioc posla, bogati Pere Mila se žalio da ga je Gaudijeva zaigranost, maštovitost i rastrošnost značajno osiromašila, a kući su se još dugo izrugivali i davali joj razne nadimke, a najpoznatiji je svakako La Pedrera.

 

Kao što sam prije rekao ne patim na čekanje u redovima, muzeje i sl. ali ovdje sam čekao na suncu ne bi li platio  16.5€ za ulaz i prošetao se po ovom sedmokatnom remekdjelu.

 

Vaša tura počinje na krovu pa se spuštate do prizemlja. Krov je definitivno najfascinantniji dio kuće. Svi dimnjaci i ventilacija su napravljeni kao zanimljive skulpture. Od milja su ih nazvali strašila za vještice. Nikad nešto tako čudnovato i neuobičajeno nećete vidjeti kao što ćete vidjeti u Gaudijevim djelima.

 

Unutarnji dio mi je već bio manje zanimljiv, samim time što je namještaj bio običan, a ne Gaudijev, ali svejedno zanimljiva šetnja kroz povijest.

 

Gaudi je zamislio i da kuća ima unutarnje kružne rampe kako bi se stanovnici mogli dopeljati do svojih stanova, ali to nije bilo izvedivo pa je napravljena podzemna garaža, prva garaža u Barceloni.

 

Previous post
Barcelona: Generalije II
Next post
Barcelona: Montjuic
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Barcelona: Casa Mila / La Pedrera