Finding Vivian Maier

Finding Vivian Maier

Vivian Maier. Dadilja, ekscentrična čudakinja i vrsna fotografkinja. Njenu životnu priču možete pogledati u Finding Vivian Maier, odličnom dokumentarcu koji nam osim njenog fotografskog života otkriva i onu tamniju i žalosniju stranu.

 

Gospođica Maier kako je često inzistirala da ju zovu bila je genijalna samozatajna fotografkinja koja je bilježila život ulica New Yorka do 1956., odnosno Chicaga do svoje smrti 2009.

 

Kao i mnogi umjetnici prije nje, unatoč genijalnosti svog rada Viv nije doživjela svojih 5 minuta slave. Svijet ju je otkrio sasvim slučajno kad su trojica foto kolekcionara kupila kutiju sa njenim fotografijama i negativima na aukciji.

Dokumentarac nas vodi kroz priču Johna Maloofa,  jednog od trojice sretnika. On je kupio najveći kofer sa negativima za nekih 380$. Rečeno mu je da je su unutra negativi neke tamo fotografkinje Vivian Maier. Maloof se probao poslužiti Googleom kako bi na najlakši način došao do informacija o njoj međutim ni slova o Vivian.

 

I tu kreće priča o otkrivanju njene foto ostavštine, o otvaranju Vivianine kutije iz koje su izašle sve foto divote sa ulica NewYorka i Chicaga skrivene u razvijenim i bezbroj nerazvijenih rola filma.

 

John Maloof je započeo svoje životno djelo, predstavljanje Vivian Maier. Na samom početku bez uspjeha odnosno bez većeg interesa za novootkrivene fotografije, ali ubrzo nakon toga je slijedila zasluženo priznanje i ogroman interes te publicitet. Iz nekog razloga njeni radovi još teško prolaze kod nekih institucija, muzeja i “umjetnika”, no to je samo još jedan dokaz da je taj svijet jedan govnarski i folerski svijet kojem ne bi trebalo pridavati pažnju. Kako njegova opsesija raste angažira i rodoslovca kako bi posložio obiteljsko stablo Vivian Maier, putuje i u Francusku kako bi vidio kraj u kojem je odrastala.

 

Vivian nije živjela glamuroznim životom poznatog fotografa, bila je obična dadilja koja je uvijek imala svoj Rolleiflex oko vrata i konstantno fotografirala ili pak snimala, a za njene fotografije nije znao nitko.

 

Kako to ide sa svim genijalcima, s jedne strane dobiješ na drugoj ti se uzme pa tako ni Vivian nije pošteđena. Kako o njenom životu nitko skoro ništa ne zna može se pretpostaviti da je bila zlostavljana ili silovana, nije dozvoljavala ljudima da je taknu, mrzila je muškarce, maltretirala je i djecu koju je čuvala, nasilno ih hranila i iživljavala se na njima, skupljala je novine, ali do te mjere da se nije moglo hodati po sobi dok je visina tih naslaga dolazila i do stropa. Uglavnom nije joj baš bilo sve čisto u glavi, ali fotografski opus je jedan od značajnijih 20. stoljeća.

 

Da ne laprdam dalje, ako vas zanima fotografija i ova neobična žena, odvojite oko 90 minuta svog vremena i pogledajte Finding Vivian Maier koji je pobrao par nagrada, a nominiran je za još nekoliko, između ostalih i za oskara.

 

5. Rally show Santa Domenica 2014. / B. HARRACH / D. JAHN @ Ford Fiesta R5
Previous post
5. Rally show Santa Domenica
ZAGREB, CROATIA - DECEMBER 9, 2014: EHF Men's Champions League, match between HC Zagreb and HC Paris Saint-Germain.
Next post
Rukomet: Zagreb - PSG
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Finding Vivian Maier