Zagrebancije LXX: Advent

Zagrebancije LXX: Advent

Iako sam na godišnjem i svaki dan u centru, nikako napraviti taj fotografski adventski krug koji mi svake godine postaje sve manje zanimljiv. Prevelike gužve, pokušaj financijskog iskorištavanja svakog centimetra kvadratnog, sve afere čovjeka čije ime ovdje više ne pišem, sve to mi ubija volju za nečim što je nekad bilo ugodno druženje i šetnja.

No zadnji dan 2019. nekako sam uspio uzeti aparat u ruke, odnosno ruksak na grbu i krenuti u tu kratku, ovaj put obiteljsku šetnju Adventom po Gornjem gradu počevši od Mesničke i ulaza u Tunel Grič.

Na ulazu jake snage osiguranja, njih troje stoje nezainteresirano, više smetaju nego koriste na ulazu, no provlačimo se pored i čekamo vidjeti sve te orašare i zimsku čaroliju.

I hodamo tako golim tunelom, ali tek u daljini naziremo nekakvu svjetlost drugačiju od ovih ružnih signalnih lampi. Odjednom iza nas škripa vrata, ali nastavljamo dalje i dolazimo do tih par metara ukrašenog podzemnog betona. Rita gleda, veseli se, ali iza nas staju ona tri mudraca iz prethodnog odlomka. Doslovno mi staje na 3 cm iza leđa i ne miče se. Nakon kaj se ni ja nisam pomaknuo i pitao u čemu je problem veli majstor, ajmo, zatvaramo. Pazi ti njega, ajmo, zatvaramo?! Pa onda kako se radi do 14h, pa kako bi i oni doma, pa nek dođemo se sutra naslikavati, naravno sve to u kurčevitoj maniri, ja sam na neku jebenu foru dobio šuškavac na kojem piše Security pa sam si važan. Tako da mi je Advent prisjeo već u startu.

Nakon kaj su nas jebači rumene kadulje doslovno istjerali iz tunela odlučili su nas istjerati i na ulicu jer ako ne znate između tunela i Radićeve ima još jedan dio koji je sigurno privatno vlasništvo i tamo je čak par dućana koji su otvoreni, ali eto ovi istjeruju do same ulice. Kako sam bio sam ženom i malom nije mi se dalo zvati muriju i maltretirati se s retardima, ali eto…tako se to radi u našem turističkom velegradu. Na staru godinu oni se odluče raditi do 14h iako ne znam kaj točno tu ima radit jer to je fakin tunel s par ukrasa. Kog vraga tri zaštitara u istoj smjeni rade tamo i zašto ih plaćamo za to kurčevito ponašanje?

No, budale na stranu išli smo potražiti sok i fritule za Ritu pa prošli preko platoa Gradec koji je postao iznimno nakaradan sa svim tim zdanjima na kat koja ubijaju pogled, sve zbijeno i bez duše. Ono malo klizalište u prolazu i dalje smrdi na kanalizaciju tako da se ni tamo nismo zadržali.

Stross je po danu dok nema horde ljudi lijep, a zalazak sunca ga je dodatno obojao, pa smo tamo i završili ovu kratku šetnju na kojima sam eto skoro pa na silu napravio nekoliko fotki, tek toliko da mi advent baš ne promakne jer zadnjih godina sam popušio foru kad sam se i nakon 31.12. nadao nekom fotkanju, a grad je bio u fazi raskićivanja.

/ Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com
Previous post
Zagrebancije LXIX: Zagreb te zove
Zagrebancije LXXI / Ivica Drusany / www.drusany.photoshelter.com
Next post
Zagrebancije LXXI: Muzej čokolade
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Zagrebancije LXX: Advent