Izbornik
Kategorije
Arhiva
Ivica Drusany – Fotografije | Zašto ne koristiš Lightroom?
21840
post-template-default,single,single-post,postid-21840,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,

Blog

   

Zašto ne koristiš Lightroom?

Opet sam s par ljudi imao diskusiju o tome zašto ne koristim Lightroom koji bi mi eto olakšao život i ubrzao workflow pa da stavim “na papir” zašto rađe koristim kombinaciju Photomechanic + Photoshop (ACR) od Lightrooma.

 

  1. Stvar navike
  2. Lightroom mi nije legao koliko god ga puta instalirao i pokušavao
  3. Ne volim nikakvo importanje, kataloge, kopije…
  4. Moj workflow mi je jednostavno brži

To bi ukratko bilo to. Ne kažem da LR ne valja, samo da me još nitko nije uvjerio da je bolji od onog što trenutno koristim. Photomechanic je definitivno nešto najbrže s čim sam listao raw fotke, pun je raznih pomoći oko punjenja IPTC-a na fotkama, uploada, označavanja.., ACR ima sve što mi treba za sam raw i Photoshop za finiširanje.

 

 

Ali u LR-u možeš sve fotke odjednom obraditi sa presetom.

Ma mogu ja napravit preset i u ACR-u. Al budimo realni osim studijske fotografije pod identičnim uvjetima gdje možete na sve fotke primijeniti istu obradu? Vjenčanje? Sport? Krstitke? Ma nema šanse. Pa u crkvi kako god se pomaknete se svjetlo mijenja, drugi je kut, druga je temperatura i još hrpa faktora. Što se tiče sporta, kod nas ne postoji sportski teren na kojem je identično svjetlo po svim dijelovima tako da opet možeš pjevat borbene.

 

 

Ali za LR imaš hrpu odličnih gotovih preseta.

Pa imam i za ACR npr. ovdje, ili pak ovdje.., a mogu ih i napraviti po potrebi.

 

 

Ali u LR-u možeš pretraživati sve fotke po ključnim riječima.

A kaj mislite da radim u Photomechanicu? Isto to al brže.

 

Ali LR ima bolji File management.

O čem pričamo? Imam direktorij Photos u njemu Sport, koncerti, vjenčanja… a ostalo složeno po principu YYMMDD-opis. Točno znam gdje je kaj i fotke nalazim za par sekundi.

 

Ali LR je non-destructive.

Kaj sad to znači. Sve fotke su mi u rawu od ne znam kad, a raw kao takav se neće promijeniti. Tamo mi je i .xmp koji će se učitati sa otvaranjem raw fotke pa ako i napravim nekaj sa JPG-om mogu napraviti i novi JPG u jednom kliku.

 

 

Da ne duljim dalje, za ono kaj ja trebam još nisam našao prednost Lightrooma nad Photomechanicom i Photoshopom. Ako imate neki savjet, slobodno me razuvjerite jer neću imat ništa protiv dodatnog ubrzanja obrade fotki.

 

Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Sorry, the comment form is closed at this time.