Zagrebancije XVI – Advent u Zagrebu

Zagrebancije XVI – Advent u Zagrebu

Jučer sam se sa ženom prošetao centrom kako bi vidio na kaj liči taj Advent u Zagrebu. Nakon prošlogodišnjeg Božića u Londonu očekivao sam da ću se malo razočarati, ali neke stvari su bile i više nego malo razočaranje. Na svu sreću ima i pomaka na bolje.

 

Znam da Zagreb nema isti budžet za ukrašavanje grada kao London, ali nije sve u novcima. Nešto je i u ukusu. Odvratne plave lampice u Gajevoj ili crven-bijeli-plavi lampice po Bogovićevoj i okolnim uličicama su daleko od ukusa. Izgleda mi kao da je sponzor ukrašavanja tog dijela grada bila Konjščinska.

 

Stvar je spasio Zrinjevac koji je taman po mom ukusu. Lijepe male kućice/štandovi koje su ofarbane u bijelu boju i oko kojih su postavljeni stari bicikli i sanjke. Sve je ukrašeno s pristojnim nenametljivim lampicama, a u paviljonu je živa muzika. Sve okolo miriši po kuhanom vinu i fritulama, pa su tako i oči, uši i nos bili sretni. Falila mi je samo jedna kućica s finom kavom, Eliscafe bi zaokružio dojam na 100%. Kak bi se reklo Zrinjevac je na nivou.

 

Zgodan detalj je postavljen u Preobraženskoj, a riječ je o dvije stare kabine sada već zaboravljene sljemenske žičare. Oko njih su postavljeni borovi u zimskom snježnom štihu.

 

Novotarija u gradu je i “Fuliranje kod uspinjače“, svojevrsna posveta Zagrebu u 30-im godinama. Tomićeva je ovim mini projektom konačno zaživjela, a uspinjača besplatno vozi gore dole. Za oko mi je posebno zapela tabla s natpisom “Gratis ljubljenje pod imelom” :) Navečer je takva gužva da se nije moglo normalno niti hodati. Palac gore.

 

Projekt Gričevanje je zaživio i ove godine. Jučer je bio besplatni koncert Josipe Lisac. Nadam se da neće bioti jedini ove zime jer Gornji grad zaslužuje i više od jednog koncerta. Ne bi se bunio niti da se postavi i “Zima na Strossu” jer se ljetni i jesenski Stross pokazao kao pun pogodak.

 

Stvar je naravno morao zasrati Milanov šator. Dok se Miki brine da ljudi koji ulaze u grad ne vide livadu po kojoj pesi kakaju nego njegove fontane, u srcu grada je razapeto ogromno bijelo plastično ruglo koje izgleda kao da je teleportirano iz Pogane Vlake, a u njemu vladaju kobasičari i slična zabava. Zaključit ću citatom Hladnog piva koji kažu: “Kirbaj i kotlovina, dobrodošla pripizdina.”

 

Previous post
Međunarodna utrka prvaka 2012.
Next post
Zagrebancija XVII - Gornjogradskim ulicama
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Zagrebancije XVI – Advent u Zagrebu