Blur Magazine 23

Blur Magazine 23


Superheroj bakica najavljuje novi broj BLUR-a

 

BLUR magazine, hrvatski e-časopis posvećen kreativnoj fotografiji, objavio je svoje 23. besplatno izdanje.

Polako, ali sigurno BLUR potvrđuje svoju svjetsku reputaciju. Internacionalizirao je i proširio urednički tim, trenutno je čitan u oko 180 zemalja svijeta, a ovogodišnji trendovi upućuju na brojku od čak 80.000 preuzimanja časopisa u 2011., što je posebno pohvalno uzevši u obzir da se radi o posve volonterskom projektu.

I ovog puta BLUR vas upoznaje s inspirativnim i tematski raznolikim fotografijama i njihovim autorima iz različitih dijelova svijeta (iz Francuske, Hrvatske, Italije, Japana, Njemačke, SAD-a, Španjolske i Švedske) demonstrirajući pritom mnoštvo motiva i fotografskih tehnika, od onih najsuvremenijih pa do onih korištenih još u davnom 19. stoljeću.

Trenutno jedan od najzanimljivijih i najsimpatičnijih fotografskih projekata koji je izdan u obliku knjige a uskoro bi mogao biti pretočen i u film, zasigurno je onaj francuskog bivšeg art direktora Sache Goldbergera u kojem svoju 91-godišnju baku Frederiku, izbjeglicu iz Mađarske uslijed 2. svjetskog rata,  oblači u humoristične kostime te je pretvara u superheroja Mamiku (‘bakica’ na mađarskom). Upravo ona krasi naslovnicu 23. izdanja BLUR-a.

Zanima li Vas kako je izgledala akt fotografija prije više od 100 godina? Nedavno otkriveni radovi amaterskog fotografa Franje Bahovca pravo su blago za hrvatsko fotografsko naslijeđe. Upravo u zadnjoj seriji o Bahovčevom djelu programski savjetnik Foto galerije Lang, gdin Želimir Koščević predstavio je vrlo intimne aktove koje je snimio ovaj samoborski poduzetnik. Osim po tematici, fotografije su od iznimne vrijednosti jer su snimljene pomoću stereografije, starinske fotografske tehnike popularne na prijelazu s 19. na 20. stoljeće.

Senzualne fotografije predivnih ženskih modela s koloritom nalik onome koji se postiže analognom fotografijom, iako snimljene digitalnim foto aparatom, donosi nam autor Jaime Ibarra, porijekom iz Španjolske s trenutnim prebivalištem u SAD-u.

 

foto: Jaime Ibarra

 

Tomislav Marić, naš renomirani produkt fotograf, razgovarao je s vodećim modnim fotografom Paolom Roversijem iz Italije koji nam je ustupio i jednu od njegovih svjetski najpoznatijih uradaka – portretnu fotografiju ruske manekenke Natalie Vodianove.

 

foto: Paolo Roversi

 

U rubrici Playstick posvećenoj fotografiji snimljenoj s tzv. toy kamerama poput Diane i Holge, BLUR-ova gostujuća urednica Jennifer Henriksen iz Kanade predstavila je zanimljivi projekt makro fotografije umjetnice Jennifer Shaw iz SAD-a naziva Nature/Nurture u kojem se vrlo detaljno prikazuju kukci, pauci, leptiri, gmazovi te raznoliko bilje.

Robert Gojević, glavni urednika BLUR-a predstavio je portrete njemačke fotografkinje Jacqueline Roberts poseban po tome što je sniman pomoću kolodijskog proces na mokrim pločama, starom tehnikom koja datira još iz sredine 19. stoljeća. U intervju-u smo otkrili i kolika bi bila cijena jednog takvog posebnog dječjeg portreta.

Jennifer Rumbach iz Njemačke, BLURova gostujuća urednica na rubrici Instantion posvećenoj insantnoj analognoj fotografiji razgovarala je sa švedskim fotografom Danom Isaacom Wallinom te predstavila njegove Polaroide u kojim se autor prisjeća jakih slika iz djetinjstva provedenog u Švedskoj i Izraelu.

BLUR-ov kolumnist i zaljubljenik u japansku analognu fotografiju Denis Pleić predstavio je još jednog u nizu fascinantnih japanskih autora, ovog puta  Naganoa Toyokazua koji se bavi neobičnim, isceniranim obiteljskim portretima.

U rubrici Tetra prikazani su odabrani radovi fotografa Lionela Orriolsa iz Francuske. Od sljedećeg broja rubriku Tetra će voditi dvoje gostujućih urednika, oboje hrvatskih autora koji se i sami bave ovim tipom fotografije,  Denis Gržetić i Karmen Orlić, čije je radove BLUR izložio i na nedavnoj izložbi BLUR PHOTO 011.

 

foto: Lionel Orriols

Ukratko, za bolji uvid u sadržaj novog broja ovdje pogledajte najavni video za BLUR 23, a svoje izdanje preuzmite na www.blur-magazine.com.

Previous post
Frčkava Maja
Next post
Vjenčanje : Ivana i Slavek
Loading Facebook Comments ...
Loading Disqus Comments ...

No Comment

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

*

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Back
SHARE

Blur Magazine 23